Създаване и развитие на технологията ми

Устойство за намаляване разхода на гориво в автомобила
BUTTON_POST_REPLY
stefan4o
МненияCOLON 91
Регистриран наCOLON Пет Окт 11, 2013 3:49 pm

Re: Създаване и развитие на технологията ми

Мнение от stefan4o »

Здравейте,
от днес съм член на този форум, както и притежател на устройството, което наричаме за краткост К3. Успях да го монтирам на автомобила си с помощта на caduceus, надявам се правилно. Отидох на кратка разходка по околовръстното, за да го "заредя". Направиха ми силно впечатление промените в работата на двигателя, но тях ще споделя по-късно, като установя, че това е със сигурност така, а не си въобразявам или самовнушавам.
Автомобилът ми е Фолксваген Джета с 1.6-литров мотор, електронен карбуратор (Екотроник разработен от Пиербург и Бош). Определено първите ми впечатления са положителни, предполагам ще трябва да направя и някои корекции от тройника, които съвсем скоро предстоят. Също така ползвам ТАП от Румен Роев, познат най-вече в Рено-форума. Ето и снимка, за да ми кажете дали съм си свършил както трябва работата с монтажа на елементите. Съжалявам, че е снимана с китайски телефон, ако трябва по-натам ще направя и такава с апарат, който просто не бе у мен одеве.
Прикачени файлове
IMG_20131012_153916668.jpg
IMG_20131012_153916668.jpg (595.78 KiB) Прегледано 9171 пъти
Аватар
caduceus
Site Admin
МненияCOLON 2026
Регистриран наCOLON Нед Окт 28, 2012 6:11 pm

Мнение от caduceus »

Добре дошъл, колега!
Блока на Джетата го изкарах зареден на 9, (39) което е все още малко, но двигателят е тръгнал в правилната посока :) Трябва да имаш следните симптоми - утихване на мотора, повишена мощност и еластичност, доста повишен въртящ момент. Последното особено добре се забелязва на висока предавка с ниска скорост, дори до положение да върви като дизел с отпуснат педал на газта, с 30-35 км/ч на пета и без придърпване. Все пак, това става след максимално енергийно зареждане на блока и повече изминати километри и предимно се наблюдава при бензинови коли като моята.
Цъкни и една снимка как си монтирал двете К3-ки на газта, а ако имаш възможност и тези във филтъра. За филтърните съм сигурен че са сложени добре, защото зарядът на кутията на филтъра се отчита съвсем ясно, но като цяло зарядът на блока ти не е максималния възможния и ако до минати 30-40 км не стане такъв, трябва да видим къде се губят едни примерно стотина-двеста деветки след запетаята.
При намаляване на газта ще имаш следните наблюдения - до един момент колкото повече намаляваш газта, толкова повече ще върви :) След това стигаш до момента в който колата е като на бензин, а след него леко започва да пада мощността. Там регулираш аванса с ТАП-а, правиш тестове да натаманиш нещата да са най-добре и това е. Ако всичко е направено добре, ефектът ще ти е вървеж като на бензин и икономия около 30% газ.
Поздрави
stefan4o
МненияCOLON 91

Мнение от stefan4o »

Здравей,
за симптомите все още събирам впечатления, но на прима виста ще споделя, че определено работата на ПХ се стабилизира. Оборотите ми се повишиха с около 100 до 200 нагоре при загрял мотор, което на мен лично ми говори, че със същото гориво и въздух се постига по-добро изгаряне. За динамиката на колата не мога със сигурност да споделя, но сякаш и там има положителен ефект. Това, което ми направи впечатление е, че при потегляне от място с по-малко обороти - към 1200 таблото не тресе и моторът сякаш не се тормози, както бе преди това.
Относно монтажа - май оцапах там малко работата с тези на газта, че между двата има метална преграда на купето, но бях останал с впечатлението, че двата НЕ трябва да са един до друг и затова ги монтирах така. Тя преградата реално не е между тях а малко над тях, ще снимам за по-голяма яснота. Зорно ми е без канал да ги сложа под средата на купето, затова се изхитрих и ги монтирах отзад близо до бензиновия резервоар.
Иначе тези за въздуха ги направих, както коментирахме с теб - двете се събраха в едната кухина на кутията на въздушния филтър и то доста добре, без особени дертове.
Аватар
caduceus
Site Admin
МненияCOLON 2026

Мнение от caduceus »

Ако не се допира тая метална преграда директно до газопровода, няма проблеми. Полето е със един вид скин ефект и си пълзи по повърхността на тръбата, дори да има кривки. Щом си ги сложил по-назад, а не при мотора, имаш две следствия:
1. Вероятно не ти влизат двигателя и изпарителя в силната зона на най-близкото до него К3. Зоната е с радиус около метър, а след нея има още 1,20 см по-слаба. Най-силната е между двете кутии, почти двойно. При това положение ефектът ще ти е малко по-слаб, но пак трябва да е над 20-25%. Ако се сложи К3 на тръба в моторния отсек малко преди изпарителя и второто примерно някъде по-назад по тръбата, има зареждане и на изпарителя и малко по-силен ефект.
2. Ще ти трябва още малко километраж /вероятно 100-150 км/ за постигане на пълния ефект, както беше при К1 което слагахме до бутилката в багажника /или под него/. Това става, защото се зарежда първо целия газопровод от заредената от оптимизаторите газ, а той в началото само поема част от енергията която после ще отива само за горивото. Т.е. газовата тръба става един вид кондензатор /това важи само за медни тръбопроводи/. След тези 150 км нещата си отиват на мястото.
Поздрави

ПП
Това със свободните обороти се наблюдава понякога в началото, после се стабилизират. Нормално е - вече караш с друго гориво, доста по-високоенергийно :) Много вероятно е и октановото му число да се е вдигнало, но не съм правил такива изследвания все още. Необходимостта от по- голям аванс говори също в полза на тази теза.
stefan4o
МненияCOLON 91

Мнение от stefan4o »

Ще изчакаме пък ще видим. Ако има възможност периодично да ми казваш дали ефектът върви нагоре, за да знам дали да местя или не К3 по-напред по тръбата. :idea:
Инак не опира никъде по тръбата тая преграда.
Аватар
caduceus
Site Admin
МненияCOLON 2026

Мнение от caduceus »

Затваряй крана и регулирай, това му е майката. Зарядът ти вече е съвсем достатъчно.
Успех!
stefan4o
МненияCOLON 91

Мнение от stefan4o »

Затворих крана вече. Коригирах и предварението в посока "нагоре" колата живна доста на ниски обороти. Предстои може би още да коригирам с предварението нагоре, да видим какво ще се случи. Но ще покарам така 2-3 дни.
Аватар
caduceus
Site Admin
МненияCOLON 2026

Мнение от caduceus »

Чудесно. Това, което си видял вече със собствените си очи и което е доста трудно за асимилиране от страничен наблюдател е, че стандартно регулираното гориво на този етап става излишно много, започва да пречи на добрата работа на мотора и трябва да се намали, за да се постигнат максимално възможните с тази технология резултати. Т.е. - въпрос на реглаж, който не винаги става автоматично при инжекционите с неизвестно какъв софтуер и блокажи в компа. Простото винаги е за предпочитане, когато става дума за промени и регулировки :)
Поздрави!
smsi-h
МненияCOLON 287
Регистриран наCOLON Пон Сеп 09, 2013 5:37 pm

Мнение от smsi-h »

stefan4o,

Виж сега... Както съм писал преди имам Рено 19 с двигател 1,7, моноинжекция. След правилна инсталация на газовата уредба колата започна да върви на газ повече и да има по-голяма мощност, отколкото на бензин. Трябва да си поиграеш с ТАП-а на Румен. При мен крайните настройки, до които достигнах са 7 на ниски и 15 на високи. Като обсъждах с Румен по тлф. настройките, той искаше на сложа максимум 4 на ниски и 8-9 на високи. Правих го, но колата не вървеше, все едно е без ТАП и без оптимизатор К3, натисках газта до долу и баирите ги качвах на 3 и 4 предавка, като скоростта падаше до 60-50 км, и гореше 10 на сто пропан-бутан. Въпреки опита и логиката на Румен, той не се оказа прав!

Много ме беше яд, че колата нямаше мощност и направих следните настройки, 6 на ниски и 15 на високи. Румен ми обясни как да си направя настройки на изпарителя с поставена тапа на ТАП, т.е. с изключен ТАП. След това го включих на 6 на ниски и 15 на високи. Тези настройки излязоха, както ме посъветва Румен, с търсене на най-доброто изфорсирване на двигателя, като се правят отделно на ниските /при изключени високи/ и отделно на високите /при изключени ниски/, след което оставих 6 на ниските и 15 на високите включени едновременно. Тогава колата сякаш някой я ритна отзад. На извънградско баирите вече на са проблем на 5 та предавка и то независимо от скоростта, спокойно си карам със 100 и над 100, колкото си искам и няма падане на оборотите. Докато на бензин на големите и стръмни баири, ако в ниското съм със 100, на високото съм с 85-80. Последното е без коментар. Засечен разход на извънградско около 6,9 пропан-бутан. Направих контрол с газанализатор и се оказа, че почти съм намерил правилните настройки на ТАП-а. Последно оставих ТАП-а с ниски на 7 и високи на 15. Газанализатора показа стойности под нормалните за газ на изгорелите газове И ЕДВА ТОГАВА НАМАЛИХ КРАНЧЕТО НА ГАЗТА с оборот и четвърт, ЗА ДА СИ СМЪКНА РАЗХОДА. ВЪПРЕКИ НАМАЛЕНОТО КОЛИЧЕСТВО ГАЗ ДИНАМИКАТА НА МОТОРА СИ ОСТАНА СЪЩАТА И МОЩНОСТТА СИ СЕ ЗАПАЗИ ВИСОКА, при скорост 35-40 км на пета подавам газ и колата ускорява без сътресения, веднага /без забавяне поема/ и бързо вдига обороти; т.е. ускорението е същото като на бензин, с натискането на педала на газта е мигновено и без забавяне и заглъхване на двигателя. И всичкото това при положение, че двете К3 са сложени не по тръбата на газта, а на бутилката. Като ги изместя на тръбата, само си представям, какво ще стане.

След повишаването на мощността на двигателя забелязах и нещо странно. При скорост над 85 км до 120 /повече още не съм вдигал/, при обороти над 2200, двигателят затихва и започва да бучи по-малко, отколкото при скорости до 85 км. Моля колегите да обяснят физиката на този факт! Имам чувството, че в двигателя не постъпва газ, а само въздух. При спускане по нанадолнище с отнет от педала на газта крак, двигателят шуми повече, в сравнение с времето, когато качвам баир или се движа с над 90 по равното. То си е приятно за ухото, но ми е интересно защо се получава така. Би трябвало да е точно обратното, при повишаване на скоростта и подаване на повече гориво при ускоряване, двигателят да усилва звученето си; поне така беше докато не сложих К3, ТАП и не настроих правилно газовата и ТАП-а. Сега просто съм шашнат! Паднал разход, висока мощност, понижаване на вибрациите на мотора! Абе върви като самолет.

Който иска да си вярва, че няма хляб в старите автомобили. Има и то много.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 9:49 pm

Мнение от icrow »

Нормално е с по високи обороти да става по тиха, все пак честотата на вибрациите става по висока а продължителността на импулсите пък става по-малка и така вече става много по трудно за предаване в купето, а като добавим, че заради оргона експлозиите стават по меки то съвсем нормално е да ти се струва по-тих мотора. Относно спускането пробвай да я засилиш по нанадолнище и пусни на пета да си се спуска, след това загаси колата ще видиш, че шумът си остава същия. Само внимавай и не го прави за дълго, че ще ти се втвърдят спирачките! По силния шум според мен идва от това, че дросела е затворен и в смукателния колектор става вакум и така колата работи в режим на моторна спирачка. Или нещо такова :lol:
BUTTON_POST_REPLY