Philip написа:Хипарх,
Отдавна се забавляваш
Разкажи, моля те за опитната постановка за торнадата.
Само с вентилатор отгоре ли постигаше завихрянето или си ползвал допълнителен въздух през тръбичките?
Реално движението на видимата част на торнадото нагоре ли е или надолу?
(А всъщност ти как би написал ника си на български?)
За да се формира вихъра, освен възходящ поток, трябва да имаме и странично вливане на въздух. Когато двата потока се засрещнат се получава завихрянето и формирането на фунията. Метеоролозите наричат страничните потоци "wind shear" или вятърен срез (профил) на атмосферата:
http://www.weatherquestions.com/What_is_wind_shear.htm Представлява промяна в посоката и/или скоростта на вятъра с височината, а за торнадогенеза е най-добре да присъстват и двата вида. Друго условие е да имаме натрупана потенциална енергия в атмосферата, която да осигури конвекция.
Моят wind shear е постигнат чрез геометрията на кутията:

- Tornado box.jpg (22.77 KiB) Прегледано 6936 пъти
Възходящият поток от вентилаторчето автоматично създава идеален shear, защото принуждава въздуха от процепите на кутията да се втича по правилния начин. А това, което прилича на тръбички са електроди за електрожен, тях ги слагах за опора на вентилатора, но тук съм ги прибрал и регулирам височината ръчно да видя доколко може да се проточи фунията преди да се разпадне

Основният поток на торнадото е насочен нагоре, но при внимателно изучаване могат да се забележат и слоеве в структурата, които се движат надолу, т.е. въздухът в тях се спуска надолу.
И тук имаме дуалистичност и два потока, единя от които взима превес.
Ето от къде идва ника ми

:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0% ... 1%80%D1%85 Произнасям го Хипарх. Астрономията е едно от хобитата ми и реших, че това име
е доста уникално и едва ли някой ще го ползва из мрежата. А за още по-голяма уникалност замених "I" с "Y"
icrow написа:Много готино се е получило, Хипaрх! Дaй дa сформирaме един екип и дa преследвaме торнaдa.

Мечтa ми е от мaлък.

Хем почнaхa дa се формирaт достa из Бългaрия.
Айкроу, метеорологията ме привлича откакто се помня (от началото на съзнателния ми живот). Като цяло я разбирам доста добре, но частта, в която наистина съм се специализирал са гръмотевичните бури. Познавам и кътните им зъби

Разпознавам вида и силата им (поне грубо) от десетки километри. Например преди няколко дни с един приятел се прибирахме от София към Нови хан, като в далечината на изток забелязах отлично формирана буря и по големината и вертикалното й израстване определих, че трябва да е с голяма сила и някъде към Пазарджик. Приятелят ми първоначално недоумяваше как това може да е буря, като облаците са бели, а не тъмни

Хората са свикнали да разпознават бурите едва когато пристигнат, но не и от разстояние. После като се прибрах му пратих сателитни и радарни изображения, на които се виждаше голямата сила на бурята, която тъкмо обхващаше Пловдив. Всъщност тази буря остави половината град под вода тогава. А тази с голямата градушка в София това лято беше от най-мощния тип - суперклетка. Това са строго организирани дългоживущи клетки, които са като вълци-единаци - обират всичката енергия около тях и я впрягат за развитието и мощта си. Ако има по-малка буря на пътя им я елиминират като и взимат енергията или я избутват настрани. Тези бури формират торнадо при подходящ вятърен профил.
Мислили сме много пъти да спретнем някой стормчейз, но все отлагаме... Има известен риск в преследването на бури, най-вече от опасността от по-едра градушка, която да
точкува возилото. Трябва някой път сериозно да се организираме (може да вземем и една стормчейзърка, голяма фенка на бурите

), взимаме си вода, по някой сандвич и потегляме

ПП. Май ще е най-добре да отворим отделна тема, че тук бая спам се събра

Нещо като "Вихрите в природата" или подобно, където да си разискваме тия нещица