Индукционно отопление

BUTTON_POST_REPLY
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 9:49 pm

Re: Индукционно отопление

Мнение от icrow »

Изглежда интересно пдф-а утре ще го прочета, мерси! Когато ти остане време може да драснеш една схема за защитата. Аз гледах, че и слагат два 12В ценери за защита на гейтовете. Мисля, че повече от 20А няма да трябват, така че няма за сега да бързам с скъпите диоди, така или иначе трафа ми е слаб :lol: В момента съм сложил 11000uF ще гледам да ги направя поне 20000. От опитите до тук установих, че не е нужно чак толкова много мощност, а това, което ще се загрява и отдава температурата да е с по малка плътност, както и фокусирането на полето. Експериментите продължават. :)
sheki
МненияCOLON 301
Регистриран наCOLON Сря Май 15, 2013 9:21 pm
МестоположениеCOLON Златоград
CONTACTCOLON

Мнение от sheki »

Попаднах и на друг материал интересен http://www.ambrell.com/PDFs/coil_design.pdf?90,162 има една табличка, според нея най - ефективната бобина за пренос на подадената енергия към материала е спирал-хеликал или конусовидната , но според зависи случая има и други удачни варианти. След като имаш и честотомер може би правиш и сравнения в ефективността с различните честоти, дано си правиш някакви записки :)
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Дам, това ми е голям проблем, и моя човек се ми се кара, че не записвам. :lol: , но мисля да направя една бинарна батерия от кондензатори и да пробвам с различни честоти.
Мерси за поредната информация. :)
VEIPOWER
МненияCOLON 26
Регистриран наCOLON Пет Мар 07, 2014 9:26 am

Мнение от VEIPOWER »

Здравейте, интересно ми е дали има някакво развитие по проекта? Прилагам ориентировъчна схема на индукционен котлон. Дали котлона работи с ШИМ?
Прикачени файлове
Заснемане.PNG
Заснемане.PNG (184.45 KiB) Прегледано 6847 пъти
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Ами за сега е в застой. Има какво още да се прави, но ми се струва, че другия проект ще е по производителен и безопасен. В момента работи у нас предния ми вариан консумира 1400вт и радяторите са на около 40гр. но това н
е ме задоволява достатъчно.
VEIPOWER
МненияCOLON 26

Мнение от VEIPOWER »

Колега, нещо не са ми ясни новите модулации?
Аз така разсъждавам!
ШИМ - широчинно импулсна модулация.....
АИМ - амплитудно импулсна модулация....
Прилагам още една схема, в името на практиката:
Прикачени файлове
20119114952730.gif
20119114952730.gif (76.9 KiB) Прегледано 6829 пъти
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Колега, тези схеми са обременени с разни настрйки на мощност време температура, които за тази цел не са нужни и само усложняват. Принципно можеш за 60лв да си купиш готов котлон и да го приложиш. Ако не стане нищо с другия проект ще се върна към индукцията. Все пак внимавай с магнитното поле! Екранирай с добро заземяване.
VEIPOWER
МненияCOLON 26

Мнение от VEIPOWER »

icrow написаCOLONКолега, тези схеми са обременени с разни настрйки на мощност време температура, които за тази цел не са нужни и само усложняват. Принципно можеш за 60лв да си купиш готов котлон и да го приложиш. Ако не стане нищо с другия проект ще се върна към индукцията. Все пак внимавай с магнитното поле! Екранирай с добро заземяване.

Колега, картинките с тръбите и фитингите сме ги правили по ръчен труд още преди да си ги измислил! Ако се появи някой хармоник се радваме че има СЕ! Всъщност няма смисъл да навиваш кабели из тия разводки! Купи си едно ребро на алуминиев радиатор с база 60 см., включи разводката към куплонгите на радиатора, навий кабелите така че тръбата да е в режим на насищане от хистерезиса на материала и ще имаш КПД 85-90 ! Не споменавам за кондензаторите!!!
Я пак погледни първият ми пост! ДА ВИЖДАШ СЛУЧАЙНО РЕГУЛИРАНЕ НА РЕЗОНАНСА ПРЕДИ ТОВАРНАТА НАМОТКА. КОЛЕГА ДАВАЙ ПО-ПРАКТИЧЕСКИ!!!
Мен лично ме интересува дали на мястото на намотката мога да включа постоянно токов двигател? Затова и пускам гювеч! :D
ПП ШИМ, АИМ, ей такива ми ти работи с инд. к-н? ;)
АДМИНИСТРАТОРА ДА НЕ СЕ ПРАВИ НА ОЩИПАНА МОМА И ДА ОТИДЕ ДА СИ РЕКЛАМИРА И ЗАЩИТИ ФОРУМА!
УСПЕХ!!!
Последна промяна 1 на VEIPOWER, променена общо 0 пъти
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Tака, като гледам ти явно си всезнайко и нямаш нужда от нашата помощ. :lol: Не можа да намериш в интернет нищо по твоите въпроси?
VEIPOWER написаCOLON Мен лично ме интересува дали на мястото на намотката мога да включа постоянно токов двигател? Затова и пускам гювеч! :D
Гювеч!?!
Това е тема за отопление. Какви двигатели?! Ако искаш направи си отделна тема и там си питай.
Изглеждаш ми много арогантен и дразнещ, и не мисля да комуникирам повече с теб. Ако обичаш не пиши повече в тази тема, ако не е точно по нея. Остави ни нас простите, дето не сме били в този час по трудово. :lol: И се обзалагам, че не си пробвал даже да направиш нещо подобно, но говориш смело. :lol:
И така, като гледам в мазето.нет би паснал добре, не че и там ще те търпят. :lol:
VEIPOWER
МненияCOLON 26

Мнение от VEIPOWER »

icrow написаCOLONTака, като гледам ти явно си всезнайко и нямаш нужда от нашата помощ. :lol: Не можа да намериш в интернет нищо по твоите въпроси?
VEIPOWER написаCOLON Мен лично ме интересува дали на мястото на намотката мога да включа постоянно токов двигател? Затова и пускам гювеч! :D
Гювеч!?!
Това е тема за отопление. Какви двигатели?! Ако искаш направи си отделна тема и там си питай.
Изглеждаш ми много арогантен и дразнещ, и не мисля да комуникирам повече с теб. Ако обичаш не пиши повече в тази тема, ако не е точно по нея. Остави ни нас простите, дето не сме били в този час по трудово. :lol: И се обзалагам, че не си пробвал даже да направиш нещо подобно, но говориш смело. :lol:
И така, като гледам в мазето.нет би паснал добре, не че и там ще те търпят. :lol:
Че там бях модератор! :D От както ги напуснах виж ги на какво са заприличали? Този заради когото пиша тук, и не само аз, вчера питаше колко са 1000 микроФарада? :D
Администратора ми е симпатичен и му удрям едно рамо! :)
Виж сега Колега, не съм тук да се заяждам! Изчетох темата от край до край, два пъти. За да изкараш енергия от поцинкована тръба извадена от шир потребата, поне трябва да се запознаеш с магнитните и своиства. Не че ги има! По-нататък и според обстоятелствата може би ще напиша защо не може да се изкара СЕ от тези тръби, а и въобще от индукционното загряване. Помисли! ИНАЧЕ КРЕМИКОВЦИ ОТДАВНА ДА Е ИЗМЪКНАЛ ДЪРЖАВАТА ОТ БЛАТОТО! Ти си грееш къщата, кремиковци лееше стомана на същият принцип, единият фалира очаквам и другият ........ :? Това което си дал е с много малка ефективност за разлика от фалиралия! Това което съм дал по-горе е може би най ефективното и ще трябва да се съобразяваш с него! Другото са полюции никому ненужни!
А относно управлението на постояннотоков двигател чрез АИМ И ШИМ се практикува от 1981 год. в инверторните технологии и там СОР-те са над 4! Ще се моля правилно да си ме разбрал.
ПОЗДРАВИ!
Последна промяна 1 на VEIPOWER, променена общо 0 пъти
BUTTON_POST_REPLY