Филипе, това за температурата ме изненадва ... бях виждал преди години да правят лампиони от алуминий и от мед. Не знам каква проба им беше метала, нито как е бил разкаляван преди работа, но работеха на студено само с натиск. ползваха ламарина прибл. 0,5. Отделно знам, че на студено се изработват и бронзовите инструменти на музикантите, а бронзът е доста по-"упорит" от бакъра. Не знам точно как се казват приспособленията и операциите за тяхното прилагане - средното ми е "двигатели" и тези предмети като топла и студена обр. ги минахме доста набързо. Наблягахме на шлосерството ... и там има какво да покажа (стига мързелът ми да позволи

) Мисля, че ако мат. е тънкостенен няма д има проблем да се получи само с натиск, а при дебел материал ще стане с леко причукване. Медта е много ковка ... чак да ти е кеф докато я работиш ... :MG_192: ... да де, ти го знаеш.
Иначе да ти напомня, че хората рядко раждат идеи, като родят не щат да споделят, като споделят не успяват да ги изразят ... така че идеята може да се окаже недомислена хич да не ти е проблем, защото и в науката и в практиката е ценен както +, така и - резултата.
Съгласявам се, че идеалният вариант е когато идеята се докаже с готов продукт, но това е много рядък феномен. Защото от идеята до реализацията има много стъпки, които хората не забелязват (на тебе ли да го казвам), но пътк и след като вече има изделие, то трябва да се представи, обясни (не че трябва, ама психологическа нужда на "стадото"), да се защити, узакони, отстои ... и ако е прекалено революционно, дори да се остане жив си е проблем ... :eek:
... така че се радвай на идеите, пък дори и недоизкусурени (стига да не ти отнемат от времето и вниманието). И сега, като говорим за реализация, аз продължавам да си мисля, че идеята ми ще сработи, но ако няма кой да ми виси на главата, няма да яхна ъглошлайфа ... вече не ми е тръпка да създавам материални неща.
А сега да те светна за другата ми калпазанска идея: правиш си едно "сърце" във форма на яйцеиден конус. Може дори от дърво. На него навиваш тел в плътна шармовка. В зависимост от твърдостта на телта, тя, след като я изнижеш от формата, малко или много се развърта наобратно. В зависимост от посоката, в която си навивал, ще се получи и съответната - или + яйцеидна "спирала". Остава просто да я вкараш в една тръба и да пуснеш водата. Ако е точен размерът, тя сама ще се вклини колкото за пробата. Интересното е, че колкото струята е по-силна, толкова и ще се разтяга спиралката на вложката ... мисля, че това ще ни изнензда с някакъв неочакван страничен ефект, ама не знам още какъв ...
Тази яйцеидна спирала я има по схемите на Шаубергер, но възможно е да се направи и с друга форма ... да де, ти сигурно вече се досети ...
Ако не ти се занимава да правиш "сърце", може да врътнеш една две серпентинки и на ръка.
Ми това е. ... знам, че няма да изтраеш, така че чакам да качиш снимки на това нещо, та да видим какво ще излезе ...
Поздрави и спорна работа
Много се радвам за обрата в живота ти! Знам за какво състояние говориш: поздравления!