hyparh,
Само да не изляза лош пророк. Обаче...
Ще подходя малко идеалистично, но... Замислил ли си се, какво става в чашата, аджеба? Защо водата се възпламенява? Подхождам малко ала-Андреев, ала-автотермично, но е важно. Ей тъй, с някаква си елементарна електронна схема водата да се запали? Ако беше толкова лесно, досега щеше да е масово явление. Личното ми мнение е, че сме свидетели на съвсем ново явление във физиката, открито от нашенеца Владимир и то ще има дълъг анализ и дълго изучаване.
Напълно е възможно водния електрод да не свърши никаква работа, най-малкото той, според мен, трябва да контактува с основната маса на водата с микропрекъсвания... Мисля си, че няма да стане, защото усещам, че водата в чашата се възпламенява в газообразно състояние. По принцип си представи, че се случва нещо в повърхнината на водния слой, който обхваща отрицателния електрод. Водния електрод е непрекъсната връзка и ... Солената вода има друго повърхностно напрежение, в сравнение с чистата вода, и когато допрем метален електрод до солена вода, по който съответно се пуска ток, все пак има някакво отстояние на молекулите на водата от металния електрод - тъкмо затова водата почва да гори, демек имаме малка празнинна среда между металния електрод и клъстерите на водата. Т.е. между водната среда и електрода имаме искруване, което е задължителния фактор за възпламеняване на молекулите на водата, които непосредствено над повърхността на водния слой са в газообразно състояние. С воден електрод няма да стане нищо, щото няма има газово-празнинна среда, която да се възпламенява, но първо пробвай.
Аз си мисля, че би могло да се използва положителния електрод на автомобилна свещ. Т.е. масата на свещта да се използва, като към нея се върже +, а електрода от който по принцип излиза искра -. Малко е сложно в предвид предназначението да автомобилната свещ, но би могло да се изреже резбата, която по принцип е масата, за да може свещта да се потопи донякъде във водата. Защо автомобилна свещ ли? Хм, устойчива е на температура, а и търпи огромно количество разряди преди да се разпадне.
Опита ли се да направиш някакви повърхностни изчисления, колко енергия потребява установката във времето и колко енергия се изисква за разтопяване на късчетата метал за същото време? А това е изключително важно.