Съвсем най-общи :-)

BUTTON_POST_REPLY
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
Регистриран наCOLON Нед Май 05, 2013 9:55 am
CONTACTCOLON

Re: Съвсем най-общи :-)

Мнение от Philip »

Айкроу, трябва сериозна работа за тази мечта :)
Но не е неосъществима :)
http://telescope.bg/bg/pricelist.html

...И си заслужава :)
Наблюдавам - анализирам - променям.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 9:49 pm

Мнение от icrow »

Като по малък ми беше голяма мечта и си бях сглобил от останките от телескопа на баща ми и някакви околяри, дето ги позлват за да гледат електрониката от близо. Още си го пазя, ама освен да гледам на отсрещния хълм в комшиите не става за астрономия. :smileylol:
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
Регистриран наCOLON Нед Май 05, 2013 9:55 am
CONTACTCOLON

Мнение от Philip »

Аз пък ползвам як бинокъл, но... много трепти :smileylol:
Затова и попитах Хипарх как не му трепти бинокъла :)
Иначе като дребен ми бяха взели сглобяем микроскоп с много лещи - сглобявах ги как ли не :)
И суперски микроскоп ми е мечта... :smileylol:
Наблюдавам - анализирам - променям.
Аватар
hyparh
МненияCOLON 494
Регистриран наCOLON Чет Фев 13, 2014 9:26 pm
МестоположениеCOLON Нови хан

Мнение от hyparh »

Тези йонизации на желязото май излизат някаква сложна работа, защото не намирам кратка и ясна информация по въпроса. Доколкото разбирам е свързано с броя електрони и енергетичните им нива в железния атом. Помагало им да си калибрират спектрографите и за разпознаване на неизвестни спектрални линии... може би различния брой електрони им разширява спектъра на “виждане”. За водородния спектър (H-Alpha) – сигурно не им влиза в изследванията. А той е може би най-красивият.
Черно-белите камери със CCD матрица имат по-голяма чувствителност от цветните :) Могат да уловят повече детайли. Моята също е черно-бяла, но имам RGB филтри, с които натрупвам данни в основните цветове и накрая ги комбинирам за цветно изображение.
Луната има някакъв леко ръждив цвят, повечето астрономи предпочитат да я снимат черно-бяла – излиза по-готино.
Moon_R_30_04_2012_194104.jpg
Moon_R_30_04_2012_194104.jpg (62.13 KiB) Прегледано 9647 пъти
Moon_R_30_04_2012_1939081.jpg
Moon_R_30_04_2012_1939081.jpg (62.7 KiB) Прегледано 9647 пъти
Moon_R_30_04_2012_1943031.jpg
Moon_R_30_04_2012_1943031.jpg (171.34 KiB) Прегледано 9647 пъти
Untitled_Panorama1 ready.jpg
Untitled_Panorama1 ready.jpg (848.4 KiB) Прегледано 9647 пъти
Аз също много се замислям за покупка на микроскоп, но все още опипвам почвата :)

В telescope.bg си позволяват да издуват цените, понеже са единствен вносител специално за Celestron. Вместо да им дам 1400$, моята тръба си я поръчах от чужбина за под 900$ с доставката :lol: Така е малко на риск, защото работата става сложна, ако се окаже, че нещо не е наред със стоката (удар, дефектна оптика и т.н.). Слава Богу беше в перфектно състояние. За съжаление един телескоп без хубава и стабилна монтировка не върши никаква работа. А специално моята е по-скъпа от самия телескоп :smileylol: Взех я за около 2500 лв. Има си контролен пулт, с който първо системата се подравнява по три или повече звезди, след което можеш да избереш желан обект от базата данни и телескопа автоматично се насочва към него и си го следи, защото при такива увеличанея обектите “бягат” бързо през полезрението. Най-важното, което трябва да се гледа при монтировките е товароносимостта. Моята C8 го движи с лекота, справя се дори с C11 (веднъж един приятел ми остави C11-ката да я ползвам за известно време). На мен мечтата ми е C14 - това буренце :lol: е на върха от този клас телескопи и има потенциал за супер-детайлни планетарни (и не само) снимки. Но цената му е... дооста нагоре :lol: :Astro:
Отговорите на всички въпроси са пред очите ни, просто повечето хора не ги виждат - засега.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Жълти стотинки. :smileylol:
Аватар
hyparh
МненияCOLON 494

Мнение от hyparh »

Тук поне ги даваш и забравяш - няма консумативи, няма ремонти. Веднъж годишно да забършеш прахта от лещата (обектива) с пригодена за целта кърпичка и евентуално да се мацне малко грес на зъбните предавки на монтировката - това е :) Един пък ми разправяше за маниак на тема ски - дал за екипировката 6-7 бона или нещо от сорта :lol: С други думи всяко хоби може да бъде много скъпо, реши ли човек да навлиза дълбоко.
Отговорите на всички въпроси са пред очите ни, просто повечето хора не ги виждат - засега.
Аватар
Спиридон
МненияCOLON 223
Регистриран наCOLON Съб Мар 15, 2014 1:38 pm

Мнение от Спиридон »

Може пък това да е решение за микроскоп:
http://earth-chronicles.ru/news/2014-09-25-71373
"Ако животът я беше научил на нещо, то бе, че има случаи, когато не трябва да се връщаш за чантата си, и други, когато трябва. Сега оставаше да я научи как да различава едните от другите." Почти безобидна, Дъглас Адамс
Аватар
hyparh
МненияCOLON 494

Мнение от hyparh »

Правил съм си лазерен проекторен микроскоп :) Необходими са: зелен лазер (може и червен, но със зелен се вижда по-добре), спринцовка с мръсна вода от някоя локва и стойка за спринцовката, така че да стои надолу с отвора. Спринцовката се поставя на стойката, притиска се леко буталото да се покаже капка, но без да пада. Лазерът се застопорява някъде отстрани, така че да свети директно в капката. На отсрещната стена (на около 2-4 метра) ще се получи проекция и евентуално ще се видят разни пъплещи твари с различни форми :) В случая капката действа като увеличителна леща, а кохерентостта на лазерният лъч позволява на изображението да остане сравнително остро дори при голямо разширяване. Все пак около гадинките се получава интерференция и не можем да очакваме много подробности.

http://makezine.com/projects/make-36-bo ... icroscope/
Аватар
hyparh
МненияCOLON 494

Мнение от hyparh »

Предполагам на всеки се е случвало да лети насън. Интересното е как става този механизъм и дали е същият при вас :) Защото при мен винаги става по един и същи начин. Обикновено го правя в безлюдни райони (разни полета) или в покрайнините на населено място. Механизмът е следния: винаги се започва с подскоци, които се увеличават по дължина (и може би съвсем малко по височина) и при финалния подскок вече не падаш на земята, ами започваш да се рееш на почти фиксирано разстоятие над нея - обикновено на около метър. Тогава обичам да си кръстосам краката в поза Лотус, за да не ми пречат и да си летя спокойно.
Само два или три пъти ми се е случвало да летя сред хора и са страшно учудени как го правя, но аз така или иначе не давам никакви обяснения, просто си ми идва отвътре да го правя и си отпрашвам пак някъде на по-широко и безлюдно място.
Удрям черта тук да е ясно къде свършват сънищата :lol: Разказах този механизъм на един приятел и докато му разказвах той се сети, че и при него полетите протичат по абсолютно същия начин, което е доста интересно. Явно в подсъзнанието ни е вграден такъв механизъм, но от къде ли идва той и каква е причината за него? Нещо като древен инстинкт...

ПП. Отбелязвам, че това се случва от много години насам (и като че ли се тренира с времето), не е свързано с мисли за разни хвъркати антигравитационни машинки, с които съм запознат от едва 1-2 години :)
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Единственото, което съм сънувал с летене е как изхвърчам от кола в някакво много дълбоко дере с дървета и летя над тях падайки надолу. :smileylol: Съвсем не беше приятно, даже се събудих преди да се разбия в дърветата. :smileylol:
BUTTON_POST_REPLY