Тези йонизации на желязото май излизат някаква сложна работа, защото не намирам кратка и ясна информация по въпроса. Доколкото разбирам е свързано с броя електрони и енергетичните им нива в железния атом. Помагало им да си калибрират спектрографите и за разпознаване на неизвестни спектрални линии... може би различния брой електрони им разширява спектъра на “виждане”. За водородния спектър (H-Alpha) – сигурно не им влиза в изследванията. А той е може би най-красивият.
Черно-белите камери със CCD матрица имат по-голяма чувствителност от цветните

Могат да уловят повече детайли. Моята също е черно-бяла, но имам RGB филтри, с които натрупвам данни в основните цветове и накрая ги комбинирам за цветно изображение.
Луната има някакъв леко ръждив цвят, повечето астрономи предпочитат да я снимат черно-бяла – излиза по-готино.

- Moon_R_30_04_2012_194104.jpg (62.13 KiB) Прегледано 9650 пъти

- Moon_R_30_04_2012_1939081.jpg (62.7 KiB) Прегледано 9650 пъти

- Moon_R_30_04_2012_1943031.jpg (171.34 KiB) Прегледано 9650 пъти

- Untitled_Panorama1 ready.jpg (848.4 KiB) Прегледано 9650 пъти
Аз също много се замислям за покупка на микроскоп, но все още опипвам почвата
В telescope.bg си позволяват да издуват цените, понеже са единствен вносител специално за Celestron. Вместо да им дам 1400$, моята тръба си я поръчах от чужбина за под 900$ с доставката

Така е малко на риск, защото работата става сложна, ако се окаже, че нещо не е наред със стоката (удар, дефектна оптика и т.н.). Слава Богу беше в перфектно състояние. За съжаление един телескоп без хубава и стабилна монтировка не върши никаква работа. А специално моята е по-скъпа от самия телескоп

Взех я за около 2500 лв. Има си контролен пулт, с който първо системата се подравнява по три или повече звезди, след което можеш да избереш желан обект от базата данни и телескопа автоматично се насочва към него и си го следи, защото при такива увеличанея обектите “бягат” бързо през полезрението. Най-важното, което трябва да се гледа при монтировките е товароносимостта. Моята C8 го движи с лекота, справя се дори с C11 (веднъж един приятел ми остави C11-ката да я ползвам за известно време). На мен мечтата ми е C14 - това буренце

е на върха от този клас телескопи и има потенциал за супер-детайлни планетарни (и не само) снимки. Но цената му е... дооста нагоре