Турбонатори

Нестандартни методи за повишаване ефективността на двигатели с вътрешно горене. Автомобилен тунинг.
BUTTON_POST_REPLY
djoko
МненияCOLON 68
Регистриран наCOLON Пон Юли 14, 2014 2:11 pm

Re: Турбонатори

Мнение от djoko »

icrow написаCOLON+9.1 :) Това е частта, която събира въздуха и тя влиза в кутията с филтъра нали? Тоест погледнато така на снимката виждаме входа на кутията с филтъра и въздуха минава през турбонатора през вътрешната му част?
Точно така! :)

Пътя на въздуха е: въздухозаборник->маркуч(U-образен)->кутия с филтър->тръба->смесител на газовата->дроселна клапа->всмукателни колектори->двигател

Следваща цел: още един турбонатор в тръбата след филтъра... а може и нещичко във филтърната кутия :)
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 9:49 pm

Мнение от icrow »

Щом е така значи излиза, че трябва да се върти потока надясно идващ към ДВГ. :) Може да пробваш и с пара от кипяща вода за тест. Мога да те посъветвам да направиш един конус в който да влиза турбонатора. Изхода да е ако не двойно по малак от диаметъра на тръбата, то поне 2/3 Конуса да е дълъг поне половин педя.
djoko
МненияCOLON 68
Регистриран наCOLON Пон Юли 14, 2014 2:11 pm

Мнение от djoko »

Явно е така. :)
Остава Кадуцеус да направи темичката за посоките на въртене.

За конуса... намаляването на диаметъра два пъти намалява площа 4 пъти. Трябва да се мисли в посока изнасяне на турбонатора извън тръбите или...

Нещо като горната тръба на двигателя на полското фиатче:
Изображение
Сигурно подобни тръби имат и други двигатели и срещу някакви дребни пари могат да се набавят от пункт за коли на скрап например.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Имах предвид за посоката на въртене, че е така както казваме с Филип. :lol:
Аватар
Спиридон
МненияCOLON 223
Регистриран наCOLON Съб Мар 15, 2014 1:38 pm

Мнение от Спиридон »

Ето ги по-долу неманипулираните снимки. Надявам се отрязването на част от снимката да не е повлияло, вече обясних с каква цел го направих, ама май беше напразно. :)
Относно броят витки - според мен има поне 2 :) , за другите параметри не знам. Постарах се да е материал, който няма да влияе. Нарочно не свързах маркуча пряко към чешмата, за да има еднакво налягане, но пък естествено то беше слабо. След всеки вид опит изливах водата от съда и наливах отново приблизително същото количество. Водата от правия маркуч не съм и очаквал да не е отрицателна - за съжаление винаги излиза такава от чешмите у дома при всички досегашни опити, ама си мисля, че това беше добре за опита, за да се види кое ще я обърне към +. Не измислих откъде да взема неутрална.
Ако нещо не е било коректно в опитната постановка, съжалявам, ама толкова са ми познанията в момента. Направих експеримента, тъй като съм "незаинтересувана страна" :) , т.е. нямах предварителни очаквания, за да няма евентуално влияние от предварителни силни убеждения (каквито виждам у трима ви) върху образа от снимката.

Изображение
Изображение
"Ако животът я беше научил на нещо, то бе, че има случаи, когато не трябва да се връщаш за чантата си, и други, когато трябва. Сега оставаше да я научи как да различава едните от другите." Почти безобидна, Дъглас Адамс
Аватар
caduceus
Site Admin
МненияCOLON 2026
Регистриран наCOLON Нед Окт 28, 2012 6:11 pm

Мнение от caduceus »

Уточни само коя снимка от последните е лявата и коя дясната от предния пост, за да изясним коя посока на намотаване на маркуча дава + заряда в тази установка. Ако първата е лявата, а втората дясната, положението е ясно и е както аз казвам /т.е. дясно въртене дава +/ а ако е обратно, то излиза че бъркам нещо.
За мен е очевидно, а и измерването на заряда на новите снимки показва отново че дясното въртене /по час. стрелка в посока от входа към изхода/ на маркуча зарежда с + оргон на флуида. Това важи естествено при положение, че няма турболизация на струята.
Поздрави
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Може би за водата е така, но виж за въздуха както е направил турбонатора сега ДВГ е вече с положителен заряд и то не толкова малък. Ако ми остане време и аз ще врътна вдин маркуч да видим. :)
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Ето и моя опит. Коментара го оставям за Кадуцеус.:)
Прикачени файлове
IMG_0458.JPG
IMG_0458.JPG (297.3 KiB) Прегледано 5865 пъти
IMG_0459.JPG
IMG_0459.JPG (280.47 KiB) Прегледано 5865 пъти
IMG_0460.JPG
IMG_0460.JPG (280.26 KiB) Прегледано 5865 пъти
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Ако трябва да направим и аналогия с шнур за хармонизатор :) Изображение
Аватар
Спиридон
МненияCOLON 223
Регистриран наCOLON Съб Мар 15, 2014 1:38 pm

Мнение от Спиридон »

caduceus,
в същия ред са, както ти казваш, първата е лявата от предходната страница, втората - дясната. Вижда се по наклона на струята и шарките по стената.
Т.е. излиза, че при моята постановка при навит по часовниковата стрелка маркуч гледано по посоката на движение на флуида имаме положително (или по-силно положително отколкото в обратния случай) зареждане така, както ти твърдеше, че трябва да се получи.
Понеже се загледах по-внимателно в детайлите, за да не сбъркам, сега видях, че струята изглежда насукана точно обратно на посоката на навиване на маркуча. Не знам дали при навиването не се е деформирал отвора и това да води до завихряне на водата обратно на посоката на навиване на маркуча или това си е нормално.
При всички случаи мисля, че ще има полза от експериментите на повече хора. Може да изскочи нещо пропускано до момента.
"Ако животът я беше научил на нещо, то бе, че има случаи, когато не трябва да се връщаш за чантата си, и други, когато трябва. Сега оставаше да я научи как да различава едните от другите." Почти безобидна, Дъглас Адамс
BUTTON_POST_REPLY