Турбонатори

Нестандартни методи за повишаване ефективността на двигатели с вътрешно горене. Автомобилен тунинг.
BUTTON_POST_REPLY
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
Регистриран наCOLON Нед Май 05, 2013 9:55 am
CONTACTCOLON

Re: Турбонатори

Мнение от Philip »

Въртенето на водата и посоката на навиване на маркуча са обратни ;) :smileylol:
Това се мъча да обясня през цялото време.
Дясно завъртян маркуч по посоката на хода на водата създава завихряне на водата в лява посока. (положително измерване)
Ляво завъртян маркуч създава завихряне на водата в дясна посока (отрицателно измерване)
Това е елементарна физика на флуидите.
Водата е носителят на енергията! Посоката на завихряне е създателят на енергията!
Същото е както когато колата прави ляв завой, центробежната сила я тласка надясно.
Когато прави десен завой, центробежната сила я ускорява наляво.
...И ако е с прекалено висока скорост се отделя от пътя, и се превърта в посока на ускорението от центробежните сили.
Същото става и с водата в маркуча.
Наблюдавам - анализирам - променям.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 9:49 pm

Мнение от icrow »

Аз за себе си съм си изяснил как стоят нещата. :)
Аватар
Спиридон
МненияCOLON 223
Регистриран наCOLON Съб Мар 15, 2014 1:38 pm

Мнение от Спиридон »

Ами, не съм те разбрал, Филипе. :) Ама така стана по-добре за мен, защото щеше да мине и замине през съзнанието ми, а така ще ми остане трайно. :beer:
Т.е излиза, че е по-добре пластините, които се поставят в маркуча за допълнително завихряне, да усукват наляво, а маркуча да се завива надясно по посока на флуида. Не ми отговаряй, моля, ще прочета пак темата ти за Шаубергер.
"Ако животът я беше научил на нещо, то бе, че има случаи, когато не трябва да се връщаш за чантата си, и други, когато трябва. Сега оставаше да я научи как да различава едните от другите." Почти безобидна, Дъглас Адамс
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
CONTACTCOLON

Мнение от Philip »

Това е ПП на предишното ми писано :)
При вода под налягане - нещата се променят
При стесняване на профила при изхода - нещата се променят
При засмукване откъм изхода - нещата се променят
При голям диаметър спрямо дебита - нещата пак се променят :smileylol:
...Всичко тече; Всичко се променя :smileylol:
...Затова и тръбите вече са ми толкова различни от тези в началото :)
Наблюдавам Анализирам Променям :cheers:
Аватар
caduceus
Site Admin
МненияCOLON 2026
Регистриран наCOLON Нед Окт 28, 2012 6:11 pm

Мнение от caduceus »

Абсолютно съм съгласен с Филип. "Устройството" с маркуча и пръчката няма нищо общо с тръбите му и е максимално опростено съоръжение, за да се види как работи принципа. Вътре може би е точно както казва той и водата се върти наобратно, но като външна постановка е съвсем очевидно че аз съм прав - и това е доказано много пъти, както и при слепия тест преди няколко поста. Не търсете под вола теле :)
В темата за въртенето ще засегна всички аспекти на въпроса - въртене на вода в прост съд, въртене с редуващи се посоки, поток във прав маркуч, усукан маркуч в двете посоки / с водеща ос с различни диаметри/. С цел да се види каталитичното действие на материала ще има тестове с воден поток в права медна тръба, поток в усукана в двете посоки медна тръба, поток в тръба с конична форма и т.н. Също така за да се види ролята на налягането и съответно скоростта на потока ще има тестове с поне две налягания - едното на самотек, другото при помпа.
Всичко това ще се постарая да го направя и на въздух, за да се види разликата в плътността на флуида.

Тези тестове съм ги правил вече преди години когато се занимавах с турбонатори и ВАС, затова позицията ми е на база получените резултати, но ще ги повторя и снимам за ваша употреба. Най-вероятно ще е след 5 ноември че правя голяма поръчка К3 за износ и сега нямам никакво свободно време

Поздрави!
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

caduceus написаCOLON - и това е доказано много пъти, както и при слепия тест преди няколко поста.
За моя тест ли става въпрос?
Аватар
caduceus
Site Admin
МненияCOLON 2026

Мнение от caduceus »

Не, говоря за теста с многото витки и скритите картинки на маркуча на Спиридон. И двамата с тебе измерихме правилно заряда на снимките и като се откри коя от кой маркуч е се потвърди моята позиция :)
При твоя тест има едно много важно нещо което можеш да провериш сам. Вертикалната стена на перваза, на който е сложена тръбата излъчва силен минус /не е ясно защо/ и това влияе на водата при изхода. Понеже ти е и слабо налягането, + зарядът не е голям и лесно се неутрализира, поне частично. Точно на изхода при дясно навития маркуч имаш плюс, но съвсем малко след това става минус поради излъчването от стеничката. При обратно навития маркуч имаш минус, но е слаб и не се засича отчетливо /поне на снимка/. На правия маркуч водата пак е с минус.
Премести системата на енергийно чисто място, увеличи малко налягането, засечи пак и виж сам.
Поздрави!

ПП
Установката на Спиридон е много добра и се вижда ясно ефекта поради многото витки на маркуча. Аз преди да видя цялостната картинка си мислех че е с една-две витки и сравнително прав маркуч и затова се усъмних в качеството на тестовата установка - но то се оказа много на ниво :) Поздравления за Спиридон! :hola: :doubleup:
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
CONTACTCOLON

Мнение от Philip »

:smileylol: Стига де! :smileylol:

Какво показа теста ???

...Че ЛЯВОТО ВЪРТЕНЕ НА ВОДАТА Е ТОВА, КОЕТО СЪЗДАВА ПОЛОЖИТЕЛНИЯ ЕФЕКТ

Същото е и при акувака, и при усукването на медните жици, и при всичко.
Това, че като завиеш маркуч надясно и от това се създава ЛЯВО завихряне на водата, е просто решение на хардуера, който предизвиква завихрянето на енергията в нужната ни ЛЯВА посока.

Нали в крайна сметка ни интересува енергията и директния и носител - в случая - водата?
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Значи трябва да почнем да навиваме хармонизаторите акуваците и тн на обратно. :) Какво ще кажеш а турбонаторите на колегата и как зареждат ДВГ? Струята съм я мерил с пръст в нея. :) Та, както и да е :lol:
Аватар
caduceus
Site Admin
МненияCOLON 2026

Мнение от caduceus »

Айкроу
Навиването на хармонизаторите и тестовете с водата са различни неща според мен. Относно слепия тест, Спиридон пише /на предната страница/:
.................................

Мнениеот Спиридон » Вто Окт 28, 2014 1:09 pm
caduceus,
в същия ред са, както ти казваш, първата е лявата от предходната страница, втората - дясната. Вижда се по наклона на струята и шарките по стената.
Т.е. излиза, че при моята постановка при навит по часовниковата стрелка маркуч гледано по посоката на движение на флуида имаме положително (или по-силно положително отколкото в обратния случай) зареждане така, както ти твърдеше, че трябва да се получи.
..............................
Филип
Това според мен слага точка на дискусиите. Айкроу и аз измерихме независимо един от друг водата /сляп тест/ без да виждаме снимките и как е навит маркучът! Резултатите ни бяха идентични както впрочем неведнъж се е доказало при други измервания, което сочи обективност.
Пак казвам - как се движи водата вътре в маркуча е отделен въпрос, така че и ти Филипе си прав, че може да се върти самопроизволно наобратно по оста - но тук става дума за посоката на навиване на маркуча и нищо повече!!!
ОТНОСНО ДВОЙНОЦИКЛИЧНОТО ДВИЖЕНИЕ ПО СПИРАЛА /БИОДИНАМИЧНО/
Ако завъртим силово чрез осови завихрители пак надясно водата по оста /а не я оставим на самотек да си прави каквото си ще :) / ще имаме още по-силно зареждане с плюс. Ако вкараме малко минус в началото при първия оборот, при втория само с плюсово въртене имаме три пъти по-силно зареждане отколкото само при чист плюс в двете витки. Това са доказани нееднократно неща, правил съм ги на практика в няколко устройства, по подобен начин работи и системата ми за водогоривни смеси и т.н.
Ще го направя и тук едно по едно и със снимки - пък вие си мерете и усещайте. Просто нямам време както казах, а и връщането назад да доказвам неща които са факт за мен от години ме кара да имам чувството, че си губя времето :)
Дано не се е засегнал някой /да ме извини ако е така/, но каквото мисля - това казвам. И когато съм видял нещо, тествал на практика и съм убеден абсолютно в това, обикновено го защитавам докрай - с реални примери и факти!
Поздрави
BUTTON_POST_REPLY