Създаване и развитие на технологията ми
Re: Създаване и развитие на технологията ми
Абе така е, но тука са калпазани и не носят никаква отговорност. Засега не мога да намеря читав майстор да го прави и предпочитам да търся пътища за вдигане на мощността и оттам някаква елементарна самонастройка /примерно по-малко натискане на педала/ през по-пълно изгаряне на нафтата
При предкамерните дизели на ФВ има болт за настройка на цикловата порция. Тъй като едновремешните трактори болшинството карат с идентични помпи на Бош, Лукас допускам, че има такъв винт и при другите марки автомобили от онези години. Доколкото съм чел от тоя болт и надуването на турбината до по-голямо от заводското налягане се "тунинговат" старите предкамерни дизелаци без ЕКУ.
Така е колега. Освен това, до колкото знам, помпата може да се завърта подобно на делкото и така да се променя предварението. Освен това на някои двг имат възможност на зъбното колело на разпределителния вал има шлици с които може допълнително да се реголира предварението.
-
- МненияCOLON 301
- Регистриран наCOLON Сря Май 15, 2013 9:21 pm
- МестоположениеCOLON Златоград
- CONTACTCOLON
Трябва сериозна техника и сериозен майстор, и най вече време за да влезе и майстора в час
, като хоби ходя от време на време в един сервиз и там дизеловите помпи ги пращаме за на едни пичове които само в това са се специализирали.

Кадуцеус, моля да обясниш как се мери заряд с такава точност каквато е твоята а именно до втория знак след десетичната запетая.
Благодаря ти за отзивчивостта с която винаги отговаряш.
Благодаря ти за отзивчивостта с която винаги отговаряш.
Дълго е за обясняване - правят се ментални скали, както и подсъзнателно матрициране на интуицията чрез различни методи - медитация, метод Силва и т.н. Доста има писано в док файла тук:
viewtopic.php?f=18&t=22
Въпросът ти е за раздел Радиестезия, не за този. Измервателната скала е на практика безкрайна, но засега съм стигал до около 3000 знака след десетичната запетая, не само до два
Така е и Айкроу между впрочем
Поздрави
viewtopic.php?f=18&t=22
Въпросът ти е за раздел Радиестезия, не за този. Измервателната скала е на практика безкрайна, но засега съм стигал до около 3000 знака след десетичната запетая, не само до два

Поздрави
Да се върнем отново на темата. Днес ми се отвори малко възможност за проби на автомобила. Ползвам оптимизаторите на Асен и тап на Румен Роев. Карам с коеф.7/15 - съответно ниски/високи. Отвих тройника на газовата с половин или 3/4 оборот. Интересното е, че колата подобри динамиката си и се движеше с по-леко натиснат педал на газта. Направих и малко корекции на винта на изпарителя, че отзад леко замириса на сурова газ и нещата сякаш си влязоха в нормите на празен ход поне. Ако намеря време тези дни може да отскоча до газ-анализатор да видя и малко сухи цифри отзад на ауспуха. Като цяло хората, с които коментирам настройките на газовата са на мнение, че колкото е по-отворен тройника, толкова е по-линейна работата на изпарителя в повечето режими на работа - т.е. няма резки промени в качеството на сместа. Засега тая хипотеза се потвърждава. Ще засека и разход междувременно.
Еми това е то - което ти казах и по-рано. Многото гориво пречи на добрата работа на мотора - имай предвид че вече не е стандартното
Намаляваш от тройника, докато колата върви като пушка и спираш на около 25-30% от първоначалния разход където почва вече да се спъва. Въпрос на точна настройка и малко време. Който не вярва, да опита - не вярвам някой да го съборят 160 лева, при това с едномесечна гаранция. Оптимизаторите ми са най-лесния и евтин тунинг в историята на автомобилите, пък никой не ми вярва - поне докато не види с очите си, а някои много дебелоглави дори и тогава
Даже във форума на Ситроен /нали карам такъв/ едни ръководни идиоти взели, та се събрали чак на специално заседание и без да са ми виждали очите или поне разговаряли по телефона, камо ли да опитат с някой оптимизатор, решили че съм измамник и ме оплюха като за последно. После един от техните колеги /хем от основателите на форума/ си сложи на колата, видя че кара с 1,5 л газ надолу - и то без аванспроцесор - плати ми го чак тогава и им каза, а те взеха че го обвиниха в съучастие с мен и го отлъчиха от форума. Абе... Много тъпанар в тая държава, много нещо...
И ти беше скептик, но май се убеди - и има да се убеждаваш още, защото ни чакат 50-60 те процента и двойната мощност при частичната автотермия :D Благодаря ти, че подходи без предубеждения - вярвам, че не съжаляваш. Имаш си уникален продукт Мейд ин Бългерия, при това форевър :D
Успех!

И ти беше скептик, но май се убеди - и има да се убеждаваш още, защото ни чакат 50-60 те процента и двойната мощност при частичната автотермия :D Благодаря ти, че подходи без предубеждения - вярвам, че не съжаляваш. Имаш си уникален продукт Мейд ин Бългерия, при това форевър :D
Успех!
stefan4o, много моля, малко по-подробно за отворения тройник и линейната работа на изпарителя. От написаното горе допускам, че при по-добро хранене на ДВГ, колата харчи по-малко и върви по-добре. Така ли е?
По-подробно от това няма как да ти го кажа, понеже само съм го коментирал с хора, които работят в областта, но не са тип "завивам-отвивам кранчета на газовото". Визирам конкретен човек, който кара на газ от време оно и който си е играл с предварението на делкото и по-точно с центробежния му регулатор на Ладата си още през 80-те години.
За подобреното хранене - да, допускам, че е така. Логиката, която винаги се следва е, че колкото по-голяма мощност имаш на колелата близка до тази на бензин, толкова разходът на гориво би следвало да е по-нисък. Общо взето аз съм на принципа, че икономията НЕ идва от скопената кола, която едвам вдига 100 км/ч. Имам един интересен материал, който искам да прикача като файл тук в темата, в който мисля са обяснени добре нещата за АГУ. Писал го е колега от ФВ-форума в годините, когато е карал на газ (вече е на другия бряг, така да се каже - кара дизел). По написаното ще можете да прецените и потенциала на този човек, за да не го хваля, понеже не обичам хвалбите:
http://free.hit.bg/stefan4o/LPG%20by%20Dobromirski.doc
Отделно за линейността и по-добрата работа на мембраната във второ редукционно стъпало на изпарителя (тази, дето реално пуска газта в колектора) съм чел в АГУ-литература, че е хубаво температурата й на работа да е оптимална - т.е. да не е студено, както и да не е много топло (визира се предполагам раб.температура на мотора). Коментирал съм го със същото лице, което споменах в първия абзац и той е на същото мнение. Правят се някакви ограничители на входа на антифриза към изпарителя, за да може при достигане на раб.температура на двигателя, тази на изпарителя да не е същата - т.е. да се придържа към температура около 50-60 градуса или от сорта. Това са все дребни и на пръв поглед несъществени детайли, но те са факт и се практикуват от някои по-опитни газаджии. Предполагам всеки от пишещите тук е държал мембрана в ръката си и е виждал от какво е направена.
Ходих одеве на газ-анализатор. Мислех да подреждам резултатите от измерванията с различно предварение в таблица, но след първите няколко проби се отказах. Причината е, че колата като е загряла се включва перката на 1-ва степен да охлади антифриза доста често и променя живите данни на газ-анализатора. После трябва малко да се изчака докато те се актуализират, щото след всяка промяна е нужно време изгорелите газове да минат през маркуча и анализаторът да обработи и визуализира данните от газовете. Интересното е, че според чичето без да искам съм настроил почти перфектно колата си, единствената корекция, която направихме е от винта на изпарителя да коригираме малко сместа на ПХ. CO беше отишло над 2%, което беше извън нормите при изключен ТАП и настройката ми, която правих вчера. След като направих предварението и нагласих коефициентите на ТАПчето стойността на CO падна под 2 процента - стана около 1 и нещо процента. След това направих много малката корекция от винта за чувств. на мембраната - може би го стегнах с не повече от четвърт оборот и нещата станаха много добре.
При проба на по-високи обороти нещата си бяха ОК според чичето - CO2 отиде около 14 (за моят двигател го дават между 14 и 16 процента), въглеводородите HC паднаха под 100, някъде на около 40-50 единици (за сравнение на ПХ са около 300), което ме удовлетворява като резултат. С карбураторен автомобил и запалителна система на механичен принцип с вакуум и центробежен регулатор нещата може да се каже, че са в норма.
Пробвахме и друго на ПХ с включен вакуум регулатор при 900 об/мин със стробоскоп измерихме почти 34гр. (заводското на моята кола трябва да е в порядъка на 18гр. с включен вакуум регулатор). Тази стойност е измерена при вкл. коефициент 7 на ТАПчето на Румен. Нататък не се заиграхме да правим замервания, щото хлапето започна да мрънка и оставих засега нещата на този етап.
За подобреното хранене - да, допускам, че е така. Логиката, която винаги се следва е, че колкото по-голяма мощност имаш на колелата близка до тази на бензин, толкова разходът на гориво би следвало да е по-нисък. Общо взето аз съм на принципа, че икономията НЕ идва от скопената кола, която едвам вдига 100 км/ч. Имам един интересен материал, който искам да прикача като файл тук в темата, в който мисля са обяснени добре нещата за АГУ. Писал го е колега от ФВ-форума в годините, когато е карал на газ (вече е на другия бряг, така да се каже - кара дизел). По написаното ще можете да прецените и потенциала на този човек, за да не го хваля, понеже не обичам хвалбите:
http://free.hit.bg/stefan4o/LPG%20by%20Dobromirski.doc
Отделно за линейността и по-добрата работа на мембраната във второ редукционно стъпало на изпарителя (тази, дето реално пуска газта в колектора) съм чел в АГУ-литература, че е хубаво температурата й на работа да е оптимална - т.е. да не е студено, както и да не е много топло (визира се предполагам раб.температура на мотора). Коментирал съм го със същото лице, което споменах в първия абзац и той е на същото мнение. Правят се някакви ограничители на входа на антифриза към изпарителя, за да може при достигане на раб.температура на двигателя, тази на изпарителя да не е същата - т.е. да се придържа към температура около 50-60 градуса или от сорта. Това са все дребни и на пръв поглед несъществени детайли, но те са факт и се практикуват от някои по-опитни газаджии. Предполагам всеки от пишещите тук е държал мембрана в ръката си и е виждал от какво е направена.
Ходих одеве на газ-анализатор. Мислех да подреждам резултатите от измерванията с различно предварение в таблица, но след първите няколко проби се отказах. Причината е, че колата като е загряла се включва перката на 1-ва степен да охлади антифриза доста често и променя живите данни на газ-анализатора. После трябва малко да се изчака докато те се актуализират, щото след всяка промяна е нужно време изгорелите газове да минат през маркуча и анализаторът да обработи и визуализира данните от газовете. Интересното е, че според чичето без да искам съм настроил почти перфектно колата си, единствената корекция, която направихме е от винта на изпарителя да коригираме малко сместа на ПХ. CO беше отишло над 2%, което беше извън нормите при изключен ТАП и настройката ми, която правих вчера. След като направих предварението и нагласих коефициентите на ТАПчето стойността на CO падна под 2 процента - стана около 1 и нещо процента. След това направих много малката корекция от винта за чувств. на мембраната - може би го стегнах с не повече от четвърт оборот и нещата станаха много добре.
При проба на по-високи обороти нещата си бяха ОК според чичето - CO2 отиде около 14 (за моят двигател го дават между 14 и 16 процента), въглеводородите HC паднаха под 100, някъде на около 40-50 единици (за сравнение на ПХ са около 300), което ме удовлетворява като резултат. С карбураторен автомобил и запалителна система на механичен принцип с вакуум и центробежен регулатор нещата може да се каже, че са в норма.
Пробвахме и друго на ПХ с включен вакуум регулатор при 900 об/мин със стробоскоп измерихме почти 34гр. (заводското на моята кола трябва да е в порядъка на 18гр. с включен вакуум регулатор). Тази стойност е измерена при вкл. коефициент 7 на ТАПчето на Румен. Нататък не се заиграхме да правим замервания, щото хлапето започна да мрънка и оставих засега нещата на този етап.