Хармонизатори практика ...

BUTTON_POST_REPLY
Аватар
Спиридон
МненияCOLON 223
Регистриран наCOLON Съб Мар 15, 2014 1:38 pm

Re: Хармонизатори практика ...

Мнение от Спиридон »

djoko написаCOLONДруг вариант е да залепя проводника с тиксо върху тръбичката.
Или да пробиеш дупчици в тръбата, в които да промушиш краищата на бобината. Така тя ще се държи сама към тръбата.
djoko написаCOLONЯвно е от значение...
Така смятам :) . Проводникът за хармонизатора от поста ми по-горе го дават 0.6 мм диаметър, но не съм мерил с шублер дали не лъжат и колко става с покритието.
Между другото, когато пак правиш хармонизатор (предполагам няма да спреш с 1 :) ), може да пробваш да усучеш по-стегнато шнура за ринговете. Би трябвало да се получи по-голямо усилване.
"Ако животът я беше научил на нещо, то бе, че има случаи, когато не трябва да се връщаш за чантата си, и други, когато трябва. Сега оставаше да я научи как да различава едните от другите." Почти безобидна, Дъглас Адамс
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 9:49 pm

Мнение от icrow »

Страхотен хармонизатор! Браво! Това боя ли е на проводниците? Първата снимка 9./72/ на 192км. Втората снимка 2+ :lol: Добре го окъсява този ринг. :)
djoko
МненияCOLON 68
Регистриран наCOLON Пон Юли 14, 2014 2:11 pm

Мнение от djoko »

Спиридон написаCOLON
djoko написаCOLONДруг вариант е да залепя проводника с тиксо върху тръбичката.
Или да пробиеш дупчици в тръбата, в които да промушиш краищата на бобината. Така тя ще се държи сама към тръбата.
djoko написаCOLONЯвно е от значение...
Така смятам :) . Проводникът за хармонизатора от поста ми по-горе го дават 0.6 мм диаметър, но не съм мерил с шублер дали не лъжат и колко става с покритието.
Между другото, когато пак правиш хармонизатор (предполагам няма да спреш с 1 :) ), може да пробваш да усучеш по-стегнато шнура за ринговете. Би трябвало да се получи по-голямо усилване.
Ако сваляш проводника от трафче(например от черно-бял телевизор) обикновенно пише диаметъра на проводника на всяка намотка - без лака. Ако слуая е такъв, имах някъде таблица за дебелината на лака в зависимост от диаметъра на проводника.
Другия начин предполагам го знаеш - навиват се 10-20 навивки плътно на тръбичка, мерят с линийка и се дели на броя на навивките.

Относно усукването. Някъде четох че трябва проводниците да бъдат под 45 градуса(за мировинг възел), което ми се стори доста натегнато, и не го направих толкова тъй като ще почне и едно странично засукване, неравномерно и ще стане грозна картинка...
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Колкото по усукaно, толковa по-добре. Тествaно многокрaтно. :)
Аватар
Спиридон
МненияCOLON 223

Мнение от Спиридон »

icrow,
Много благодаря, наистина. Направо не е за вярване как един калпав ринг (ще проверя нататък какво прави, ако е читав) с лекота прецаква нещо многократно по-силно от него.

Щом се е получило добре, казвам си какво съм правил и използвал.

1. Проводникът е меден 0.6 мм диаметър, купен готов посребрен и с някакво защитно (лаково) покритие.
Усуквам шнура леко опънат (както съветва caduceus), за да не се изкривява, докато започне да не понася повече усукване и покаже първи много леки признаци, че още малко и ще почне да се криви. Преди това, обикновено, той се е скъсал 2-3 пъти, но това става винаги в мястото на захващане (съпромат), никога по-навътре към средата на шнура.

2. Шнуровете за ринговете са с дължина 175.5 мм. Преди да ги свия в ринг отбелязвам къде точно е средата им. Запоявам краищата в една обща спойка. След това ги срязвам в маркираната среда (слагам топчетата, естествено) и там запоявам отново в обща спойка. Спойките правя с припой с 4% сребро и без олово. Така се оформят 2-та полюса. По-калпавият отива за -, а по-добре изглеждащият - за +. :)

3. Топчетата са 16мм диаметър, полимерни, като търговецът в ebay твърди, че имат медно покритие и над него - сребърно. Мисля, че това, че са безшевни и имат органичен материал отвътре, оказва влияние. Не са запоени към ринговете, а съм впръскал лепило в отвора им.

4. Акувакът е от проводник 0.6мм, който е с дължина 532.5 мм и аз съм го посребрявал с разтвор. Не ползвах този за ринговете, защото лакът го прави по-дебел и стават по-малко навивки или остават много къси краища. Навивам го, колкото мога по-стегнато, по тръбичка с фи 6 мм. Мисля (но не съм сигурен доколко), че е добре краищата на бобината да не завършват един под друг, а да са точно срещулежащи по диаметъра. Върху спойката няма сферичка, а цилиндърче, навито от лента медно-сребърно фолио с ширина 5.7 мм. Т.е. става цилиндър с дължина 5.7 мм и диаметър около 3 мм. Залепен е с лепило върху спойката на акувака, която ми беше голяма мъка и всъщност, да си призная, се пукна и тя, но нямах време да я оправям преди да замина. Държи я лепилото, с което напълних цилиндърчето. Омазах всичко това с безцветен лак.

Акувака закрепих с конци така, че да е по оста между двата плюса на сферата и към плюсовия полюс да остава около 2 пъти по-малко разстояние, отколото отдолу към минусовия.

Накрая минах всичко с лак и това е. Надявам се тази информация да свърши работа някому.
"Ако животът я беше научил на нещо, то бе, че има случаи, когато не трябва да се връщаш за чантата си, и други, когато трябва. Сега оставаше да я научи как да различава едните от другите." Почти безобидна, Дъглас Адамс
Аватар
hyparh
МненияCOLON 494
Регистриран наCOLON Чет Фев 13, 2014 9:26 pm
МестоположениеCOLON Нови хан

Мнение от hyparh »

Благодаря за разяснението, Спиридон! Всъщност това, което мен лично ме спираше да направя хармонизатор, са топчетата. Би ли споделил кой е търговеца от Ибей, който ги продава, а също от къде е посребрения проводник? Мерси предварително :)
Отговорите на всички въпроси са пред очите ни, просто повечето хора не ги виждат - засега.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

A и кaкви пaри ти излезе. Нещо обaче товa с лепилото и конците не ми допaдa.
Аватар
Спиридон
МненияCOLON 223

Мнение от Спиридон »

Различни видове тел си взех от:
http://wires.co.uk
Вътре ги има цените според вида и разфасовките. Имат доставка и до БГ, но излизаше скъпо, затова ги взех с доставка до UK и оттам с Габко (сигурно има и други, аз открай време ползвам тях, защото са ми удобни като офис, цената им до Сф е 2.20 лв за всеки започнат кг).

Топчетата са от този търговец:
http://www.ebay.co.uk/itm/BNDPA03SP-8-x ... 1c44ac5d2f
имат доставка до БГ и май си ги поръчах направо на моя адрес.

За топчетата, специално, имам идея как може човек сам да си ги направи (ако има пластмасовата основа), набавих и материалите, пусто само не мога да стигна дотам да пробвам. Мисля, че едва ли са необходими повече от 50 микрона мед, а и едва ли на тези топчета в ebay някой им се е престаравал с дебелините на покритията. Между другото, на снимката в ebay изглеждат по-добре, отколкото са в действителност :) .

Относно конците, с които закрепих акувака - ами, с тел сигурно е по-лесно и по-здраво, но нямаше как да помъкна всичко с мен. Те и без това ми връщаха раницата напред-назад 3-4 пъти на скенера на летището заради тензор сферата в нея :lol: .
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Ами като се върнеш я запои най-добре. :)
Аватар
hyparh
МненияCOLON 494
Регистриран наCOLON Чет Фев 13, 2014 9:26 pm
МестоположениеCOLON Нови хан

Мнение от hyparh »

Аз пък си мислих дали не можем да направим нещо като супер-хармонизатор чрез захранване с някаква честота :) Въпроса е как да се захрани - дали с допълнителна намотка или директно неговите рингове или акувак-а?
Отговорите на всички въпроси са пред очите ни, просто повечето хора не ги виждат - засега.
BUTTON_POST_REPLY