Генератор на Гого1 - модификация на Бедини

Теория и практика в конкретни устройства
BUTTON_POST_REPLY
Аватар
ivchak
МненияCOLON 371
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 8:48 pm
МестоположениеCOLON ВАРНА

Re: Генератор на Гого1 - модификация на Бедини

Мнение от ivchak »

Здравей Гого 1 , имам няколко въпроса които искам да уточним за да е по ясна цялата картинка :)
1. В каква посока са навити твоите бобини гледано от към магнитите, защото на 1 стр.трудно може човек да се ориентира от картинката, а Бедини и неговите хора казват, че бобината трябва да се навива обратно на часовниковата стрелка(на ляво) гледано от към магнитите.Така били по ефективни , а и на снимката от филма ясно се вижда че Бедини навива бобината точно на ляво
намотка Бедини.JPG
намотка Бедини.JPG (11.32 KiB) Прегледано 8147 пъти
При този начин на навиване доколкото разбрах генератора работи в режим на привличане , който е по ефективен според тяхните думи .Слагам две снимки на двата начина на навиване на бобините за да се види защо единият се нарича режим на привличане(когато магнита и бобината имат различни полюси) и режима на отблъскване (когато бобината е навита на дясно) и магнита и бобината имат еднакви полюси - това е за колегите които не са обърнали внимание на тази важна подробност :wub:
режим на режим на привличане.JPG
режим на режим на привличане.JPG (14.8 KiB) Прегледано 8147 пъти
режим на отблъскване.JPG
режим на отблъскване.JPG (16.23 KiB) Прегледано 8147 пъти
2.От колко жици са направени твоите бобини - питам защото от снимката на твоята бобина на стр.3 (когато генератора ти беше с три бобини) оставам с впечетлението ,че имаш по 5 намотки на бобина :question:
бобина Гого 1.JPG
бобина Гого 1.JPG (46.01 KiB) Прегледано 8147 пъти
И последно (за сега) - на стр.15 пишеш -“Аз ще направя ротора от алуминии за да е добре балансиран
и ще е и маховик.Ако сте прочели и записали това,което ви писах вече може да си го направите Бединито. Що се отнася до бобината както съм ви я описал по горе.Изработена по този начин работи.От всичките бобини само една има тригерна намотка.Размерите на макарата са за неусукани проводници.” Наистина ли ползваш само една тригерна намотка за всички бобини или е "грешка на езика" :)
Не сная далеи Бедини го е казвал , но според мен , ако един генератор има 10 магнита, би трябвало да има 2, 5 или 10 бобини, ако магнитите са 12 бобините могат да са 2, 4, 6 или 12 - или казано с други думи магнитите трябва да са кратни на броя на бобините за да има симетрия на магнитните полета между всички бобини ;)
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 9:49 pm

Мнение от icrow »

A aко Бедини нaвивa нaляво a слaгa бобинaтa обрaтно? Нaдaли е трудно дa се тествa. Някъде бях чел зa генерaтор с нечетен брой мaгнити спрямо бобините и тaкa бил по ефективен.
Аватар
ivchak
МненияCOLON 371

Мнение от ivchak »

icrow, не зная как слага бобините, но на снимките и на филма поне така казва - краят на бобините са вързани с черно тиксо против саморазвиване :question:
Ето какво съветват ако бобините са навити на дясно и се получи режим на отблъскване
"Ако в момента разполагате с модел Бедини SG или Бедини SSG, който работи на режим Отблъскване и бихте искали да го ПРЕУСТРОИТЕ, за да работи в режим Привличане, можете да постигнете това чрез въвеждането на ЕДНА от следните промени в наличната ви машина.
1. Можете да замените настоящата намотка, намотана по часовниковата стрелка, с намотка, намотана обратно на часовниковата стрелка, и да я свържете към машината по стандартния начин.
2. Може да използвате наличната ви намотка, но да обърнете наобратно всичките връзки, така че жиците, идващи от горната страна на намотката, да отиват в транзисторните колектори, а жиците, идващи от долната страна на намотката, да отиват в положителното на Батерията. Двете Тригер-жици трябва също да се обърнат.
3. Може да не променяте нищо по електрониката, а да обърнете магнитите на колелото така, че Южният им полюс да сочи навън.

Всяка ЕДНА (поотделно, бел.прев) от тези промени ще преобразува машина на режим Отблъскване в машина на режим Привличане."
За това дали генератора ще е по-ефективен при нечетен брой магнити и четен брой бобини не съм го чел но освен Гого1 и Галъкси не виждам кой друг може да експериментира и да каже дали е така.За сега съм само на теория :smileylol: Като си купя къща или гараж и аз смятам да направя такъв генератор. :hola:
skeleta
МненияCOLON 198
Регистриран наCOLON Пет Май 10, 2013 9:16 am

Мнение от skeleta »

Аз съм пробвал и на привличане и на отблъскване. Единствената разлика която видях е че на привличане за един и същи ток, оборотите са по малки. Разликата в зареждането дойде от това че реално не можах да постигна 1 ампер на бобина заради оборотите(ротора направо си спираше над 0,8 ампера на бобина).
Аватар
ivchak
МненияCOLON 371

Мнение от ivchak »

А опита ли с друг акумулатор за зареждане ? Гого 1 беше писал , че оборотите се влияят и от качествата на зареждания акумулатор . Може да пробваш да зареждаш(ако не си опитвал де) 2-3 акумулатора паралелно - ако имаш разбира се.Успех :hola:
Аватар
Gogo1
МненияCOLON 703
Регистриран наCOLON Вто Дек 30, 2014 12:08 pm

Мнение от Gogo1 »

Здравейте!

Пробвал съм всичко възможно за да постигна това което се получи накрая.
Ето първия ми генератор.Той си е направо демо версия.С него се убедих,че
има смисъл да се потрудя в тази област.
https://www.youtube.com/watch?v=_6ZRKF-pyKU
След него беше този. https://www.youtube.com/watch?v=AcQ4DNiEnWw
Тук сте броили пет проводника.Този генератор беше с четири работни и една тригерна намотка
на всяка бабина.Така направен се настройваше много трудно и беше много по ниско ефективен от последния вариант.Последния е с пет бобини и една тригерна намотка за всичките 40 транзистора на петте бобини.
Всяка бобина е с по осем намотки и едната е и девета тригерна.
Пробвал съм и с обърнати намотки.На превличане и на отблъскване и не забелязах някаква съществена разлика.
Проводника го навивам обратно на часовниковата стрелка.Като на снимката която сте показали.
Това с посоката на навиване е малко объркващо защото макарата се върти по часовниковата
стрелка ,но проводниците се навиват в обратната посока.
Последния вариант е с десет магнита и ротора е от техническа пластмаса(ацетал).
След няколко дни ще ви покажа още доста подробности.Умувам още нещо по генератора .
Затова сега толкова.Мисля,че ще ви представя окончателния вариант,но никога не се знае.
Може да се окаже,че има и още нещо...
:)
Прикачени файлове
file.jpg
file.jpg (11.32 KiB) Прегледано 8067 пъти
Тук е с пет магнита и алуминиев ротор.
Тук е с пет магнита и алуминиев ротор.
IMG_2159.JPG (3.96 MiB) Прегледано 8067 пъти
Платките с транзисторите за петте бобини.
Платките с транзисторите за петте бобини.
11933040_918994971523714_2120648507_n.jpg (17.09 KiB) Прегледано 8067 пъти
Аватар
ivchak
МненияCOLON 371

Мнение от ivchak »

Благодаря Гого 1 :doubleup: :doubleup: :doubleup: Предполагам , че дължината на проводника(неусукан доколкото виждам) остава 72м.?
apolon
МненияCOLON 77
Регистриран наCOLON Вто Яну 13, 2015 7:29 pm

Мнение от apolon »

Отправям едно предупреждение към всички, които ползват генератора. Изключително много внимавайте с литиевите батерии, независимо дали са за лаптоп, винтоверт и др. Разглобявайте и проверявайте, има ли платка, не пипайте, не ги свързвайте към генератора, не махайте платките. Това ако искате да ги ползвате по предназначението им.
Аватар
Gogo1
МненияCOLON 703
Регистриран наCOLON Вто Дек 30, 2014 12:08 pm

Мнение от Gogo1 »

Не веднъж съм ви писал,че батерия от лаптоп възстановена и заредена
с генератора става невероятна,но след това се използва за нещо друго.

Да ivchak проводниците за макарата са 8бр по 72м и на едната макара
се навива още една намотка дълга 50м.Тя е тригерната.
Всичките се навиват едновременно.
Аватар
ivchak
МненияCOLON 371

Мнение от ivchak »

:doubleup: :doubleup: :doubleup:
BUTTON_POST_REPLY