Моля, измерете ми това ...........

BUTTON_POST_REPLY
Аватар
Slav
МненияCOLON 319
Регистриран наCOLON Пон Окт 21, 2013 5:08 pm

Re: Моля, измерете ми това ...........

Мнение от Slav »

Може ли , когато имате време да измерите това трискелионче ? :)
Ако Филип го види ще се радвам и на неговото мнение :sun:

Благодаря предварително! :worship:
IMAG0001.jpg
IMAG0001.jpg (189.68 KiB) Прегледано 6126 пъти
:connie_bye:
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
Регистриран наCOLON Нед Май 05, 2013 9:55 am
CONTACTCOLON

Мнение от Philip »

Много близко си до нужното, Слав :)
Прегледай ако искаш пак началото на темата на Спиридон - Как да си направим трискелион - http://www.garaja.net/viewtopic.php?f=4&t=152
Ако успееш да подобриш средата на листчетата - там където става обратното завъртане и да ги направиш да ти харесват и на теб - т.е. - да има красота и хармония при поглед, а също да са така завъртени, че да имат еднакъв брой цели витки, трискелиона ти ще бъде идеален и ще създава чудесно пространство. :)
Сега мъъъничко куца :)
Наблюдавам - анализирам - променям.
Аватар
hyparh
МненияCOLON 494
Регистриран наCOLON Чет Фев 13, 2014 9:26 pm
МестоположениеCOLON Нови хан

Мнение от hyparh »

Сетих се за ефектите на флуоресценция в някои вакуумни лампи. И докато вътрешността на някои сияе заради не дотам чистия вакуум (йонизиране на остатъчен газ), при други се забелязва светене на самото стъкло. Прегледах какви са мненията на "инженерите" относно този ефект, но изглежда нямат еднозначни отговори. Някои смятат, че се получава когато електроните бомбардират кобалтови атоми в лампата, други залагат на примеси в самото стъкло, които флуоресцират пак заради електронния поток. Четох за случай, при който синьото сияние на една лампа е непостоянно - понякога се проявява, понякога не и собственика не може да си обясни защо се получава така. Дали е възможно да се предизвиква концентрация на оргон в стъклото по време на работа на лампата и това да предизвиква сиянието?

Ето няколко приятни (поне за мен) снимки. Има някаква магия в това наситено-синьо сияние:
1.JPG
1.JPG (61.05 KiB) Прегледано 6075 пъти
2.jpg
2.jpg (118.5 KiB) Прегледано 6075 пъти
3.jpg
3.jpg (1.09 MiB) Прегледано 6075 пъти
Отговорите на всички въпроси са пред очите ни, просто повечето хора не ги виждат - засега.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 9:49 pm

Мнение от icrow »

Вакума концентрира оргон това е сигурно! Аз използвам в някои от моите у-ва крушки от кола. И полето се засилва много, когато се постави лампа в намотката. Измерих към 9./750/ от лампите, но дали е от оргон това сияние не мога да кажа. :)
Аватар
hyparh
МненияCOLON 494
Регистриран наCOLON Чет Фев 13, 2014 9:26 pm
МестоположениеCOLON Нови хан

Мнение от hyparh »

Уау, стабилни са :Astro: Въртят ми се наоколо различни видове електронни лампи, може да тествам при кои се получава лъчението.
Отговорите на всички въпроси са пред очите ни, просто повечето хора не ги виждат - засега.
smsi-h
МненияCOLON 287
Регистриран наCOLON Пон Сеп 09, 2013 5:37 pm

Мнение от smsi-h »

hyparh,

Моля те виж дали не можеш да намериш снимки на лампи с виолетово сияние! Ако има такива, ги вкарай в тази тема, за да могат колегите да ги замерят. Предполагам, че резултата ще е поразителен.
juliang
МненияCOLON 62
Регистриран наCOLON Пет Дек 27, 2013 7:15 am

Мнение от juliang »

icrow написаCOLONВакума концентрира оргон това е сигурно! Аз използвам в някои от моите у-ва крушки от кола. И полето се засилва много, когато се постави лампа в намотката.
В повечето крушки от кола няма вакуум. Пълнят се със инертни газове. Името "халогенни крушки" идва от англиското "HALO GENeration", демек ... генериране на покритие. Инертни газове с добавени някакви вещества (вече не ми се рови какви точно) позволяват на изпарения от жичката волфрам да се отложи обратно пак върху жичката (а не върху стъклото), удължавайки живота и същевременно предпазвайки стъклото от потъмняване (което се наблюдава много ясно при по-старите радиолампи). Това също така позволява и повишаване на работната температура на волфрама, което пък дига КПД-то на крушката във видимата светлина и доближава спектъра до слънчевия.
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
Регистриран наCOLON Нед Май 05, 2013 9:55 am
CONTACTCOLON

Мнение от Philip »

juliang,

Преди време ако не се лъжа пак ти написа нещо подобно и за крушките с нажежаема жичка. Но може и да бъркам.

Сега аз пък да кажа. - Няма крушка без вакуум! Независимо какъв тип е!

Ако стъкления балон е с нормално налягане, при повишаване на температурата при работата на крушката, той просто ще гръмне от разширяването на въздуха в него. Тези пък, които са халогенни и са пълни с неон или друг "благороден" газ, също работят в разредена среда, - т.е. - вакуум. Иначе просто газа няма да "светне" - т.е. - да излъчва.

Този вакуум, се постига много просто, неизбежен е ;) :smileylol: При производството на балона стъклото е с температура над 800 градуса по целзий. ...Естествено и въздуха около него. Различните производители имат различен начин на производство. При някои балона остава отворен след придобиване на формата до момента на вкарване на газовете и запечатката му. За да се запечата обаче стъклото, то отново се загрява локално в зоната на запечатване, като температурата отново е такава, каквато споменах.

И при двата варианта при изстиването до външната температура във вътрешното пространство се получава вакуум! Схващаш ли?
При втория вариант е по-нисък, докато при първия е по-дълбок! Да не говорим, че някои от газовете, които се ползват за "светване" изискват чиста среда. Тя се постига по най-елементарния начин - чрез изтегляне на въздуха от полуготовата крушка. Много рядко има крушки, които се изработват в защитна среда от газ, непречещ на основния, светещ газ.

Дори и тогава заради загряването на стъклото при запечатването на балона се получава същия вакуумен ефект ;) :smileylol:

Да не говорим пък, че почти всички лампи, за да светят, имат в себе си живак, който при нагряване от нажежаемата жичка се изпарява и кара другите газове да излъчват. Затова и съвременните лампи са със специален режим за унищожаване и изхвърляне - водят се опасни!
А пък вакуумът + живакът са основен източник на оргонни полета! :hola:
:cheers: и :worship: на хората, създали и днес произвеждащи всичко, що свети :smileylol:

Имаш ли да кажеш още нещо относно вакуума и лампите, крушките и всичко що свети? :hola:
Наблюдавам - анализирам - променям.
juliang
МненияCOLON 62

Мнение от juliang »

Много сериозно бъркаш различните видове крушки.
1. "Конвенционални" крушки с нажежаема крушка. Преди много години изтегляха възздуха за да попречат на волфрам да изгори. Обаче значително по-изгодно е просто балона да се напулни с газ, който не окислява волфрама. Това се ползва и до днес там където все още се произвеждат такива крушки. Но такива почти няма вече поради плачевния КПД, малкия им живот и сравнително ниската температура на жичката която може да се постигне (както знаеш във вакуум елементите имат склонноста да се топят и изпаряват при по-ниски температури). Проблема са изпаренията от волфрама, които се отлагат с времето по вътрешната страна на стъклото ги влошават значително КПД-то на крушката.
При радиолампите за постигане на още по-добър вакуум се слага нещо-си вътре в балона, след производството на крушката тя се нагрява, онуй нещо-си реагира с останалите в балона въздушни молекули и ги поглъща, отлагайки се като черен налеп по стъклото. Всички сте виждали такова нещо предполагам:
Изображение
Естествено това не е приложимо при крушки за осветление :)

2. Халогенни крушки. При тях вътрешността е запълнена със специална смес от газове, която както казах по-горе "насилва" волфрама да се отлага обратно върху жичката. Вътре в крушкат постоянно се извършва т.нар. "халогенен цикъл". Това позволява 3 неща:
а. По-висока температура на жичката (не се страхуваме че ще се скъса от изтъняване с времето. Оттам колиеството електромагнитни вълни във видимия спектър се увеличава за сметка на вълните в инфрачервения спектър. Просто казано - крушката почва да топли по-малко и да свети повече със същата тенергия.
б. Липсва "зацапване" на стъклото от вътрешената страна -> по-голям КПД, по-ниска температура на стъклото.
За повече инфо що е то халогенна крушка - тук : http://en.wikipedia.org/wiki/Halogen_lamp

В горните 2 крушки НЯМА ЖИВАК. Може да има вакуук при някои модели, но е по-скоро изключение.

3. Луминисцентни (флуоресцентни) крушки: върху вътрешната част на балона е нанесено фосфорно флуоресцентно покритие. Малко е дълго за обяснение, но накратко - тръбата е пълна с живачни пари при ниско налягане. При подаване на напрежение в двата края на тръбата живачните пари започват да излъчват ултравиолетова светлина. Тази ултравиолетова светлина активира фосфора нанесен по тръбата, който почва да излъчва вече светлината във видимия спектър.
Както виждате, в една такава тръба има достатъчно вредни вещества - живака и фосфора. Така че такива лампи трябва да се изхвърлят в специални места и да се третират като опасен отпадък.
Това е крушката, в която има вакуум (не голям, ма го има), има и живак. Но ... не се използва във автомобилите. Никъде. Оставям те да си отговориш на въпроса "Защо" сам.

4. Газоразрядни лампи. Така наречените "ксенонови" крушки, чието име само говори за начина им на работа. Вътрешността е пълна с благороден газ (почти винаги ксенон, има и опити с други газове и смеси) който има склонноста да излъчва директно светлина във видимия спектър, когато бъде подложен на високо напрежение и се йонизира. В тези крушки газа е ПОД НАЛЯГАНЕ, няма вакуум по микакъв начин. Няма и живак. Сори.

Така че ... с много емотиконки няма да покажеш повече знания. Порови малко в нета преди да почне спорове, за чиито резултат не си сигурен. А това, че на теб ти се струва че някакъв си оргон ставал повече като сложиш автомобилна крушка в потока защото в нея имало живак и вакуум... оставям го без коментар.
juliang
МненияCOLON 62

Мнение от juliang »

Докато прочета какво съм писал и реша какво да коригирам ми е изтекло времето за редакция ...
Та само да допълня конкретно за халогенните крушки, които са най-често срещаните в автомобилната индустрия:
В тази крушка винаги налягането е ПО-ГОЛЯМО от атмосферното проади причината която посочих в т.1 - материалите се втечняват и изпаряват при по-висока температура когато нялягането е по-високо. Някои халогенни крушки сапод налягане от 10-15 атмосфери, което им дава възможност да загрят волфрама с още един 50-100 градуса отгоре в сравнение със крушка, в която налягането е 1 бар. Поради тази причина (не само, но основно) балоните на халогенните крушки са мънички и са от висококачествени кварцови стъкла, които са много по-издръжливи от обикновеното стъкло. Ако се загледаш в балона на една хубава халогенна крушка ще забележиш колко по-дебело е стъклото на балончето.
Изображение

Та така ... в халогенние крушки няма вакуум, даже напротив. Няма и живак.
BUTTON_POST_REPLY