Днес най-сетне ми пристигна балсата. Забави се, защото ми били забравили поръчката

Изключително леко и много порьозно е това дърво. Като го държиш в ръка се усеща затопляне, все едно държиш стиропор. Направих един лифтер със страна на триъгълника 20 см. и веднага литна

Това е първият ми стабилен опит с лифтер, за предните ползвах различни материали (пак леки) за рамка, но бяха почти безуспешни. Издигам го с моя умножител на напрежение, който е способен на 90kV DC, но лифтера се издига с около 30-40kV. Интересното е, че полярността изглежда няма значение. В случая захраних проводника над фолиото с отрицателен волтаж, а самото фолио заземих. Фактически "минусът" тук е водещата страна. Казват, че водещия проводник трябва да е без изолация. Wrong. Лакиран очевидно си действа чудесно, както е в моя случай

Все пак може да опитам да го изчегъртам да видя как ще е.
Под него се усеща съвсем лек полъх, който е абсурдно да повдигне конструкцията. Почти съм убеден, че тук има намесен ЕПС в някаква степен – балсовите летвички са увити в станиол и вътре се получава натрупващ ефект чрез отражения. Сега се чудя дали да направя един голям със страна 1 метър или да премина направо към други по-качествени конструкции, които да впрегнат стабилно ЕПС. Трябва да опитам и с високочестотно AC от тесловия траф.
Видео на "хвърчилото"

:
https://www.youtube.com/watch?v=8vKLyqsjgho