Благодаря ви!

Астрономията си е голяма краста веднъж започнеш ли я

Отначало си взех малко телескопче, което само ме запали да си взема нещо по-едро на по-късен етап. В момента съм със Celestron C8 (8" или 20см. апертура) и NEQ6 Pro автоматизирана монтировка. Телескопа е Шмид-Касегрен система и е един много добър избор по съотношение апертура/компактност. Този тип телескоп е най-добър в планетарните наблюдения/снимки, става и за дълбок космос, но трябва да се оборудва с още някои неща за максимална ефективност.

- IMG_5755.JPG (619.68 KiB) Прегледано 5994 пъти

- IMG_5750.JPG (450.82 KiB) Прегледано 5994 пъти

- IMG_5752.JPG (413.93 KiB) Прегледано 5994 пъти
Филипе, да ти кажа нямам си представа какво е Fe XVIII

Може би става въпрос за нещо, което използват професионалистите. Ние любителите можем да си позволим по-обикновени слънчеви фолиа, аз например ползвам Baader ND5.0:
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... tueck.html Върши чудесна работа за наблюдение слънчевата повърхност и петна. За протуберансите се изискват скъпи H-Alpha (водородни) филтри, които струват колкото телескопа, че и повече (зависи от апертурата). Може би там се използва тази технология със слоевете, която споменаваш.
Бинокълът не трепти, защото е застопорен на тринога
Юпитер и Сатурн през C8-цата:

- crop soft 130%.jpg (62.7 KiB) Прегледано 5994 пъти

- ready.jpg (43.46 KiB) Прегледано 5994 пъти
Скоро не съм вадил техниката на терасата, но като гледам след поредните дъждове след два дни, се очертава период със стабилизиране и хубаво време. Може някоя утрин да щракна един пресен Юпитер да видим как е положението с поясите. Те са много динамични и бързо се променят.