Кадуцеус, помагай човече, че какви щури опити правим само ние си знаем...

След одевешните експерименти започна да ми горчи в устата и да ми се гади, побързах да си хвърля един душ със слънчева вода от колектора и сега ми е по-добре, но горчивият вкус все още присъства. За какво става въпрос? Направих една клетъчна структура от три мрежи завъртени на 30 гр. една спрямо друга, като предварително ги облепих с прозрачно фолио (за принтери) + тиксо за изолация по между им.

- 1.jpg (191.2 KiB) Прегледано 9153 пъти

- 2.jpg (170.05 KiB) Прегледано 9153 пъти

- 3.jpg (279.46 KiB) Прегледано 9153 пъти
На долната и горната мрежи свързах по един проводник за пускане на високочестотно ВН от ТХО. Като за ВН е слабичко - 2-3kV, усеща се като гъделичкане или леко боцкане. Активирах мрежите и поставих отгоре им една бръмбарова надкрилка и една таблетка активен въглен. Надкрилката често се обръщаше наобратно, таблетката оставаше статична. Реших да сложа върху мрежите едно парче от слаб феритен магнит. Той притисна мрежите и се появи лека утечка в изолацията между тях - при докосване на магнита прескачаха леки искри, надкрилката реагираше по-бурно, а най-интересното е, че в таблетката активен въглен започнаха да се проявяват сили подобни на магнитните. Викам си - я да сложа якия ми (23 кг. сила на притегляне) неодимов магнит

Ефектите се засилиха още повече, като при доближаване на алуминиева плоча над таблетката, постигнах почти стабилна левитация на самата таблетка. Започна да играе нагоре-надолу и имаше моменти на зависване на около половин милиметър между магнита и плочата. При поставяне на таблетката във вертикално положение върху магнита, можех да я търкалям насам-натам безконтактно само като я доближа с пръст (привлича се от него). Не знам каква щуротия съм направил, но май не трябваше да слагам толкова силен магнит, предполагам яко е концентрирал полето и може да се е паднало с негативната страна нагоре

Утре мисля да запечатам мрежите в смола и после пак подновявам експериментите. А всъщност трябва ли да имат дупка в средата или не е задължително?

- New Bitmap Image.jpg (49.38 KiB) Прегледано 9153 пъти