Това е работа през третото око на излъчващия като активна страна и опонента като пасивна, директен контрол на ци и манипулация на несъзнателните движения чрез сливане. Т.е. подтискане на активния принцип на опонента /съзнателния контрол на мускулите/, направо става като кукла на конци
Техниката за контрол на чужда енергия /наречена "прана" в оригиналния източник/ е описана в "Раджа йога", превод на "Йога даршана" на Патанджали. В българския превод на Градинаров е с коментарите на свами Вивекананда.
Накратко, чрез волево ментално сливане на обекта и субекта - в случай третото око на излъчващия и приемащия, се постига тотален контрол над всички възприятия на приемащия. Не само мускулен, но и всякакъв - усещания, зрителни възприятия, нервна проводимост, енергийна система и т.н.
Едно начално упражнение за сливане е "тратака", изпълнява се със помощта на ярък обект или в стандартния случай - пламък на свещ. Гледа се разсеяно, не с взиране - тогава се вижда аурата на пламъка. Постепенно енергията на гледащия и пламъка се обединява през енергийния линк между двете и става едно цяло, т.е. се усещаш като пламък и човешко съзнание едновременно. Използва се за чистене от енергийни замърсявания, усилване на енергетиката и т.н.
Поздрави!
ПП
Някои аспекти на техниката са застъпени в трудовете на Борис Сахаров, може да се намерят на руски в нета. Книгата му "Развитие на третото око" е издадена на български, но е апокрифна рядкост. Знам я почти наизуст, но я дадох на някой и не ми я върна повече - както става обикновено с моите книги

Добре, че помня основните моменти - когато прочета някоя такава истина, ми се забива дълбоко в съзнанието и няма изтриване