Здравейте
Искам да попитам има ли значение къде в системата се поставя спиралата, в смисъл трябва ли да е на края на маткуча или може да е в началото.
Мисълта ми е че имам на село поливна система с таимер програматор която полива около 20 дръвчета (капково) и 300м2 райграс с пръскачки ще има ли ефект ако я поставя след програматора. И въобще има ли смисъл
Багодаря предварително
Водоактивираща система на Кадуцеус - ВАС
-
- МненияCOLON 67
- Регистриран наCOLON Пон Яну 27, 2014 9:13 pm
Re: Водоактивираща система на Кадуцеус - ВАС
Прост човек и слилен вятър - нищо ги не спира
Добре дошъл "гений", ако става дума за системата с маркуча , най добре е спиралата да е на края накрая на маркуча за да не се губи енергия по пътя :D. Ако решиш да позасилиш енергията може да сложиш преди спиралата една "СОС" като тази на първата снимка http://www.garaja.net/viewtopic.php?f=7&t=85&start=20 Такава система ще е по ефективна за поливане от горе(както е при райграса), но при капковото поливане енергията веднага ще се заземява и надали ще има ефект.При растенията(според различни изследователи) надземната им част е с положителна енергетика , а подземната с отрицателна.Затова си мисля че за надземната част е необходима полож. енергия , а за корените отрицателна.За съжаление от две години се каня да правя такъв опит, но все нещо не успявам . Хубаво и Кадуцеус да даде някое мнение тъй като има повече опит в тази сфера :D
-
- МненияCOLON 67
Здравейте
ivchak Благодаря за отговота
Като цяло проблема е че капковото и пръскачките са свързани в една обща система (поливат заедно). Всички тръби минават под земята, прискачките също. Изскачат от налягането. Като се замисля единственото място където бих могъл да монтирам устроиството е след таймера защото след това има много разклонения. Мисълта ми е ако смятате че няма да деиства да не се занимавам.
Поздрави
ivchak Благодаря за отговота
Като цяло проблема е че капковото и пръскачките са свързани в една обща система (поливат заедно). Всички тръби минават под земята, прискачките също. Изскачат от налягането. Като се замисля единственото място където бих могъл да монтирам устроиството е след таймера защото след това има много разклонения. Мисълта ми е ако смятате че няма да деиства да не се занимавам.
Поздрави
Както вече споменах, направил съм реплика на изделие,идеята за която е на Кадуцеус. Съжалявам, че в момента двете "пръчки" са недостъпни за снимане, защото са прибрани заедно с всички градински пособия до пролетта. Те са оформени и от двата си края с по един накрайник за бързо свързване, и в двата края имат по една усукана медна пластинка с такъв размер и с такава дебелина,че да не се променя формата им или да се избутват от водната струя. Може да се полива както е на снимките, а може да се включат в разпръсквачка или по средата на маркуч, въпроса е при теглене на маркучите да се внимава да не се деформира изделието. От това съображение съм сложил по-скъп прозрачен маркуч, който издържа на налягане и нагряване, защото с обикновените поливни маркучи непрекъснато нещо се деформираше.
Ако може, имам един въпрос към Philip. 99% съм сигурен, че водата от червения накрайник е вода от чешмата, а ти усещаш водата от него като по-полезна. Водата от синия накрайник е извадена от река, по скоро планински поток в тази си част в подножието на планина, около 700м надм.височина. На теория трябва да е по-добра тази вода, освен ако няма някакъв замърсител в нея. Друга причина може да е тази ,посочена от Sheki - турбинката на помпата така да ошашавя водата, че да губи част от полезните си свойства. Имаш ли мнение по въпроса?
Ако може, имам един въпрос към Philip. 99% съм сигурен, че водата от червения накрайник е вода от чешмата, а ти усещаш водата от него като по-полезна. Водата от синия накрайник е извадена от река, по скоро планински поток в тази си част в подножието на планина, около 700м надм.височина. На теория трябва да е по-добра тази вода, освен ако няма някакъв замърсител в нея. Друга причина може да е тази ,посочена от Sheki - турбинката на помпата така да ошашавя водата, че да губи част от полезните си свойства. Имаш ли мнение по въпроса?
Здравейте,
карам по ред на въпросите, за да не забравя нещо от това което ми излезе:
1. Водата от синия накрайник е +6,3
2. Водата от червения накрайник е +8,2
3. Като качество първата е по-добра и някак по-мека
3.Няма особено значение дали системата е с две медни пластини или с една, в моя вариант съм ползвал две за да е на 100% пълно и сигурно завихрянето вътре. При тестове с една пластина навремето установих, че е по-добре тя да е на изхода, отколкото на входа. Като започне въртенето, то се пренася в цялата тръба нагоре до входа.
4. Центробежната помпа по принцип леко разваля енергията, но ако е преди системата със спиралния маркуч всичко е ОК. Водата от чешмата пък минава през дълги железни тръби които също имат негативен ефект - и той има от по-голямо значение отколкото вредата от работното колело на помпата.
5. Злия гений
, кажи колко е дебита и приблизителната скорост в тръбите на водата, с която поливаш. Ще направя тестове у нас и ще ти кажа подходящите сечения на маркуча които да ползваши какво се получава като заряд, за да има максимален ефект. Въпрос на сметки и тестове е, без начални данни няма как да се изчисли и изкара масксимума
Поздрави
карам по ред на въпросите, за да не забравя нещо от това което ми излезе:
1. Водата от синия накрайник е +6,3
2. Водата от червения накрайник е +8,2
3. Като качество първата е по-добра и някак по-мека
3.Няма особено значение дали системата е с две медни пластини или с една, в моя вариант съм ползвал две за да е на 100% пълно и сигурно завихрянето вътре. При тестове с една пластина навремето установих, че е по-добре тя да е на изхода, отколкото на входа. Като започне въртенето, то се пренася в цялата тръба нагоре до входа.
4. Центробежната помпа по принцип леко разваля енергията, но ако е преди системата със спиралния маркуч всичко е ОК. Водата от чешмата пък минава през дълги железни тръби които също имат негативен ефект - и той има от по-голямо значение отколкото вредата от работното колело на помпата.
5. Злия гений

Поздрави
-
- МненияCOLON 67
caduceus тук ме хвана мако на тясно :D
Не знам каква е скороста на водата. Както казах е доста оплетена история. Маркуча (ПВЦ тръба) 1" включена в водопровода и върви по целия двор под земята Пръскачките са хванати с прихващач от тази тръба с маткуч около 18мм а какпквото пак е закачено към същата тръба 1" но продължава с маркуч 20мм капковите дюзи са свързани с 3-5мм маркучлета за 20мм-овия това което със сигурност знам е че цялата система изразходва 1.5м3/ч и налягането на водопровода е 4 - 4.5 бара
поздрави
Не знам каква е скороста на водата. Както казах е доста оплетена история. Маркуча (ПВЦ тръба) 1" включена в водопровода и върви по целия двор под земята Пръскачките са хванати с прихващач от тази тръба с маткуч около 18мм а какпквото пак е закачено към същата тръба 1" но продължава с маркуч 20мм капковите дюзи са свързани с 3-5мм маркучлета за 20мм-овия това което със сигурност знам е че цялата система изразходва 1.5м3/ч и налягането на водопровода е 4 - 4.5 бара
поздрави
Това е достатъчно като данни, ще направя някои тестове тия дни /дано не бързаш/ и ще пиша какво да направиш конкретно за твоята система за да е оптимално всичко
Поздрави
Поздрави
-
- МненияCOLON 7
- Регистриран наCOLON Вто Мар 18, 2014 4:30 pm
здравейте
Има и помпи без турбина, а може и да се използва междинен съд, като утаител, от който по гравитачен път да се изпълнява поливането. Това е и един от първите ми "експерименти", който провеждам в личната си "лабораторна" градина.... за ефекта или дефекта ще доложа след сравнителна оценка на добивите...
бъдете здрави
Има и помпи без турбина, а може и да се използва междинен съд, като утаител, от който по гравитачен път да се изпълнява поливането. Това е и един от първите ми "експерименти", който провеждам в личната си "лабораторна" градина.... за ефекта или дефекта ще доложа след сравнителна оценка на добивите...
бъдете здрави
-
- МненияCOLON 301
- Регистриран наCOLON Сря Май 15, 2013 9:21 pm
- МестоположениеCOLON Златоград
- CONTACTCOLON
Колеги как са добивите
някой има ли резултати, тези дни нали поспряха дъждовете и чат пат трябва да се полива
и се сетих за тези модификации, помпата ми е с огромен дебит но тук май дръпна въздух, може ли някой да замери какво излиза.

Аз го изкарах в центъра на струята и непосредствено след накрайника 9,4/10, което не е зле за поливане. Навит маркуч на пръчка ли си ползвал? Осови пластини - завихрители има ли вътре? Освен за поливане става и за пръскане отгоре чрез дъждуване, като пада също работи добре, но трябва да е по хладното сутрин или нощем
Поздрави!
Поздрави!