http://ogvsg.narod.ru/zen_page_ob_eps.html
Преводът е готов!

Само трябва да съобразяваш номерата на снимките. Видеото най-долу е интересно.
"ZEN (25.04.2009, 23:40) Источник
По образование съм химик-технолог по преработка на нефт и газ и не съм така силен във физиката като Вас, уважаеми!
Но вече много ми хареса темата и реших да поекспериментирам. Оипсвам опита, как и какво правих и какви неща наблюдавах.
Изведох два проводника от запалката с пиезокристал навън. При натискане на бутона, се образува искра (дъга) от 5 мм между многожилните проводници. Проводниците ги разроших и разделих на 5 сантиметра, дъга разбира се няма, но даже на това разстояние възникват микрозаряди в краищата на проводниците.
При мен се търкаляше водопроводна смесителна батерия. Извадих от нея двете пиринчени мрежички (килийката е 0,5 мм, диаметърът на мрежичката е 1,5 см), привързах ги към проводниците, като единият от проводниците го стиснах в менгеме за удобство. Върху ситото с притиснатия проводник поставям късче хартия – излита нагоре веднага след като натискам копчето на запалката. Сложих късче картон и то също подлита между мрежите. Добре притиснах с мрежичките картончето, няма къде да мръдне, подадох няколко искри, повдигнах горната мрежичка и картончето отлетя уплашено далеч. Поставих между мрежичките литров буркан с поставена да виси на нишка във вътрешността му дървена четка за зъби. Удаде ми без труд да разклатя и нея вътре в буркана (диаметърът на буркана е 10 см, мрежичките са от двете му страни). Въобще казано, образувам разстояние между мрежичките от 1 см, слагам картончето на долната мрежичка и активирам запалката, при което картончето отлита към гърната мрежичка и зависва под нея за периода на активация (примерно за 1 сек), НО това е при плавно активиране на запалката. Интересното е, че дължината на пробива само във въздух е равна на 5 мм от проводник до проводник, а от мрежичка до мрежичка е 10 мм. Нататък, ако мрежичките се намокрят с вода, то нищо не лети между тях. Полето от тези мрежички се чувствува на разстояние до 40 см, при което, колкото повече се раздалечават мрежичките (до 20 см), толкова повече се усеща полето с краката под масата, когато се активира запалката.
Усещането за полето се усилва в пъти, ако една от мрежичките се постави между два кръгли магнита от високоговорители. Преминават леки вълни под краката под масата.
Още по-интересното е, че ако ситата се раздалечат на 30 см, като проводникът на едната е зафиксиран в менгеме по средата, то тази мрежичка, при активирането на запалката, през цялото време се стреми да се приповдигне нагоре и подлита на 1-2 мм. Добре беше само да подлиташе, но аз поставих върху нея пачка дъвки Орбит с опаковката и о чудо, и тя се повдига на 0,5 мм, при това втората мрежичка е далеч (на 25-30 см от опаковката с дъвки).
Добра запалка ми попадна, чешка.
ZEN (27.04.2009, 10:42) Источник
Както и казвах, донесох от вилата 2 типа мрежички: едната е поцинковата от въздушен филтър (на автоморгата има много от тях) и две мрежи от кинескопи (в едната отверстията са 0,25 мм – кръгли, а на втората са овални). Телчетата бяха цветни!!!! (за да не повредите мрежата предварително ви уча как да я извлечете: слагаме кинескопа с лицето надолу, спокойно счупваме с чук стъклената тръба, посипваме в отверстието опилки или топчета пенопласт (за да не я развалим след това от големите късове стъкло) и доразбиваме с чук кинескопа по периметъра; акуратно събираме стъклата с ръкавица или тъкан. С джобно ножче изрязваме мрежичката по краищата. Бавно и акуратно, за да не я повредим и т.н.)
Донесох мрежата на рулони, изрязох от тях квадрати 8 на 8 см. Правя първите опити. Резултати има!!! И те са най-интересните, ще ги покажа, когато ги завърша.
Що се касае до пиезоелемента, то когато го натискаме, се генерират разлики в потенциалите. Периода на пресуване на елемента е равен на времето на съществуване на този потенциал. И именно в този период мрежата (по пътя на минуса) се стреми нагоре, картончето излита в в този период и виси под втория електрод. И което е много интересно, когато оставиш пиезозапалката в покой, а след това затвориш контакта, то също бие искра от 3 мм. Това значи, че пиезоелементът държи заряд като кондензатор!? Ако не се пресува запалката (след пресуване) то тя държи заряд – генерира се поле и също се отблъсква онова същото картонче.
Въобще , ако с мобилен източник на високо напрежение (HV) се поддържа поле в мрежата (един вид прикрепена към минуса) то и ще възникват такива явления!
Първи опити: мрежа 8 на 8 см, поцинковата, прикрепена към минуса на пиезозапалката подлита и повече, мрежа метър на метър, ще полети!?
ZEN (27.04.2009, 14:41) Источник
- С поцинкованите мрежички [снимка № 1]: краищата на долната неравна мрежичка се повдигат от книгата на масата върху която тя стои (2 мм нагоре). Дължината на дъгата не е повече от 3 мм между мрежичките (кекава е).
- Мрежичката от кинескопа (с овалните отверстия) [снимка № 2]: долната мърда, опитва се да се движи нагоре. Късче хартия между мрежичките подскача нагоре за периода на пресуване. Започна леко да ме боли глава. Полето е осезаемо с крака под масата.
Долетя молец на масата. Няма памет как е летял между мрежичките. Въобще чудо: от повърхността на долната мрежа по крива траектория молеца го захвърляше на повърхността на горната мрежичка! Четката за зъби, окачена в буркана, се разклати на разстояние 10 см от мрежите!
Момчета, не зная какво съм направил... ето, долната мрежичка почти излетя... има 5 мм подем... често в почивките от 1 минута (не повече) между пресуванията, става натрупване на нещо между мрежичките... Което е напълно логично, нали пиезосистемата притежава още и кондензаторни свойства. Натрупването между [снимка № 3] + видео (на късчета хартия между мрежичките, за нагледност).
Докато се държи кондензаторния заряд (в прекъсванията между пресуванията) става натрупване. И така: натискане – прекъсване, натискане – прекъсване 1 минута. ( Зъбната четка в буркана не почива).
Дължината на дъгата е повече от 8 мм между мрежичките (въобще мощ, не си познавам запалката)!
- Мрежичката от кинескопа (с кръгли отверстия): Кръглите отверстия се показаха нормално. Височината на подема на долната мрежичка е 3 мм. Тя се повдига независимо от местонахождението на втория електрод, но не повече от 30 см
P.S. За да заплава мрежичка във въздуха, въобще ми се струва, че трябва да се използва голям волтаж и да се прилага, докато не се създаде стабилно ефект. Повдигането е възможно – това е факт. Местонахождението на втория електрод трябва да се изучи за изясняване на оптималните параметри. "