Бробата на производителите на свещи е и за дълготрайност.
Както казаха по-горе ако свещта има само едно място, от което да изскача искрата тогава това място ще се износи много бързо, и трябва да се измисли такава форма на електродите, при която при износване на мястото искрата да почне да бие от друго, което да е така разположено, че да не променя характеристиката на искрата.
Едната от идеите е ползване на платина и други материали, които да позволят остър електрод и нищожното му износване. Така искрата ще прескача винаги от едно и също място. Обаче цената на тия свещи е висока.
Другия начин е оформянето на такъв профил на електрода, който при износване на една негова част да "подлага" друга, която да е на същото разстояние и в същия регион. Така ще има голяма площ, която да се износва равномерно и осигурява дълговечност на харакетристиката на свещта.
някои производители поставят 2, 3 че и 4 електрода с идеята при износването на единия искрата да почне да прескача от другия електрод.
А във Формула 1 са решили проблемa доста ... нетрадиционно:

Не знам защо това не се ползва и в масовите автомобили, на мен ми изглежда като едно практично и евтино решение...
П.С. Има и една друга заигравака, наречена "топлинно число" на свещта, която може би е в основата на това в масовите коли да се ползват "остри" електроди, но там не съм съвсем наясно вече ... Вероятно и ниждата от самопочистване на свещта при работа с по-кофти гориво при "ширпотребата" оказва влияние върху конструктивното решение.