Здравейте колеги!
Вчера се върнах от Пловдив в "Маднес Моторс", където направихме тестове на диностенд с две коли - метановата Елантра на Румен Роев и дизел на негов приятел. Идеята на теста беше да се види какво става с динамиката на колата при десетина различни постановки на три изделия - дизел на пропан-бутан, ТАП-а на Румен, К3 и едни нови платки за активация на акумулатора, които той произвежда. Ще кажа само за К3 и ТАП-а, понеже това е по-важното. Постановката в теста с тях беше следната:
1. Мери се мощността с монтиран и настроен ТАП, 4 бр К3 на акумулатора, колата в режим на метан. Резултатът беше 80 к.с.
2. Махат се К3, колата работи 5-10 мин на място както си е качена на стенда, за да разреди заряда и да се възстанови нормалната работа на мотора. Малко уточнение - когато монтажът е
само на акумулатора, времето за заряд и разряд на мотора е много кратко. При наличие на евроклапан има ел. + по окабеляването около бутилката и оттам по кабелите от акумулатора зарядът тръгва към нея и изглежда няма нужда от кутия К3 лепната на метала и.
3. Измерване на мощността както в т.1. Резултат - 68 к.с.! Т.е. имаме падане на мощността с 15%, които е давал комплектът К3 през акумулатора.
Това го има на графика и черно на бяло, но понеже тестовете бяха много се усетих чак когато Румен ми звънна да ми каже,докато карах обратно. Така че - доказа се повишаването на мощността с около въпросните 15% след монтаж на К3, като същевременно Румен ми каза че има значителна икономия и кара със 7.80 лв/100 км, като в началото е било около десет лв. Нещата взеха да се виждат съвсем ясно
Поздрави!