Индукционно отопление

BUTTON_POST_REPLY
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 9:49 pm

Re: Индукционно отопление

Мнение от icrow »

Ами в момента ползвам от компютърно захранване 230Вт стабилизирани 12В. Тези транзистори работят до 200В обаче продължителния ток им е само 9А, което е малко. Шеки, според теб дали ще може да свържа 2 или повече транзистора за да си разпределят тока или да не се занимавам с глупости а да си взема по мощтни транзистори? От тези разполагам с доста бройки :lol: Иначе за сега не мисля да ползвам повече от 20-30В, тъй като ще си навивам сам трансформатора.
sheki
МненияCOLON 301
Регистриран наCOLON Сря Май 15, 2013 9:21 pm
МестоположениеCOLON Златоград
CONTACTCOLON

Мнение от sheki »

паралелното връзване на транзистори може да окаже влияние на резонанса , няма смисъл да спестиш няколко лева и да си губиш времето , от това което си писал си се ориентирал за мощност на захранването около 30Ампера при 30Волта , примерно http://tpetrov.com/search.php?prod=IRFP260NPBF+TO247 http://tpetrov.com/search.php?prod=IRFP150PBF+TO247
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Ми проблема най вече е какви диоди или грец да ползвам за изправянето, ако си правил такива захранвания да предложиш. Мерси!
idurchev
МненияCOLON 17
Регистриран наCOLON Вто Май 07, 2013 3:58 pm

Мнение от idurchev »

Icrow за транзистори също може да ползваш IRF3205,IRF540N,IRFZ44N-масово се ползват в UPS-те.IRF3205 има само Rds(on)=0.008ома.За сравнение IRF630 Rds(on)=0.4ома(предполагам такива ползваш).Малкото Rds(on) e важно за топлоотделянето и за качествения фактор на резонанса.За грец може да ползваш диоден блок от генератор на автомобил.
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Еййййй вярно! Как не се сетих, даже разполагам с един 75А алтернатор за части. :lol: Иначе да ползвам IRF630b
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

За съжаление се оказа, че точно диодната група на алтернатора липсва :lol: шанс. Взех си ИРФ540 и вече стоманена тръба нагрявам с 6А до 100градуса за под 2мин, а транзисторите изобщо не се загряват. Някакъв руснак си направил с воден филтър от тези с "буркана" като е сложил вътре метални парчета, които загрява с индуктивно и водата от парното циркулира вътре. Така с 250Вт отоплява целия си апартамент. Може нещо подобно да пробвам и аз. За сега навивам трансформатор, и се надявам, че греца дето имам и е уж 35А ще издържи :lol:
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

За съжаление се оказа, че точно диодната група на алтернатора липсва :lol: шанс. Взех си ИРФ540 и вече стоманена тръба нагрявам с 6А до 100градуса за под 2мин, а транзисторите изобщо не се загряват. Някакъв руснак си направил с воден филтър от тези с "буркана" като е сложил вътре метални парчета, които загрява индуктивно и водата от парното циркулира вътре. Така с 250Вт отоплява целия си апартамент. Може нещо подобно да пробвам и аз. За сега навивам трансформатор, и се надявам, че греца дето имам и е уж 35А ще издържи :lol:
sheki
МненияCOLON 301
CONTACTCOLON

Мнение от sheki »

като ще е гарга да е рошава IRFP260NPBF е с по - добри параметри и 50А 0.04ома при 25градуса държи 50А , разсейва до 300вата , IRF540 става за начало :) ако ти трябва все още и грец 50А [url=KBPC5010A]http://tpetrov.com/search.php?prod=KBPC5010A[/url] ако не в старо мощно захранване за ПЦ или друга импулсна техника , някои правят и с тиристори ама :) те са по скъпички
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856

Мнение от icrow »

Точно такъв IRFP260N си взех вчера голям корпус и успя да издържи доста голямо натоварване, дето IRF3205 не можа да издържи. Явно при резонанса в трептящия кръг напрежението се дига многократно и за това ми гърмяха транзисторите. Все пак 3205 го дават да издържа 110А а не е минавало повече от 30А. Сега пробвам с водния филът с метални ламели вътре и, интересното (поне за мен) е, че когато в чашата на филтъра има само ламели, системата вдига смо 5А. Обаче, като сипя вода вдига 30А и излиза от резонанс и целия ток минава през единия транзистор. Като увелича намотките на дросела и пак влиза в резонанс и работи вече на 6А. Чака ме доста играчка и проби с различни работни намотки и дроселчето. За съжаление не разполагам с осицлоскоп, за да видя дали синусоидата е добре и колко е волтажа на трептящия кръг. Щеше да е по лесно. :( Разполагам само с честотомер, което пак си е полезно де :lol:

ПП
Такъв ми е греца, обче 35 амперовия. Един познат е ползвал този 50А и казва, че е пълна скръб, ама ще го мисля де. ИРФ540 също го пробвах и замина :lol:
sheki
МненияCOLON 301
CONTACTCOLON

Мнение от sheki »

Правилно си се сетил :) може да е 110А ама в работна схема правилото е поне 2-3пъти запас от работния ток и напрежение, а като видиш и сечението на крачетата на съответния транзистор ти става ясно за пропускания ампераж, относно греца бихте посъветвал да инвестираш в четири диода по 100А и да си направиш грец, примерно http://vikiwat.com/diod-izpravitelen-mo ... -100a.html не са евтини ... :) , освен това ми дойде една идея за защита на транзисторите когато схемата излезе извън резонанс, и съответно когато остане без надзор, ще трябва да се направи една малка намотка разположена в близост до основната така че в нея да се издуцира напрежение , с това напрежение и време задаване да се спират гейтовете и работата на схемата... но има време :) но нека първо да се получи необходимия резултат след това ще го изкусурим :) аз нямам много свободно време но поне това скоро викам да прочета http://www.asminternational.org/content ... CFAA5C.pdf или някоя и друга теорийка.
BUTTON_POST_REPLY