машина за шнур на Мировинг

Общи основи на холистичната, хомеопатичната, енергийната и нелекарствена медицина
BUTTON_POST_REPLY
Аватар
caduceus
Site Admin
МненияCOLON 2026
Регистриран наCOLON Нед Окт 28, 2012 6:11 pm

машина за шнур на Мировинг

Мнение от caduceus »

Здравейте,
малко да се похвалим с колегата idurchev :D Благодарение основно на него и доста по-малко на мен, имаме машина за навиване на шнур на Мировинг с два режима - за базов от 7 нишки и дебел 7х7, съответно с 49 нишки. Работихме тестово с проводник 0,18мм, 0,20 мм и 0,23 мм но най-добре става с 0,20. Прилагам снимки, направени от колегата - машината на място и в действие. Изолирали сме негативното излъчване от електромоторите, за да не влиза в шнура.
Руската машина, от която сме видели конструкцията е доста по-назад - няма два режима и не брои обороти, както тази прави чрез калкулаторче :) Може би в бъдеще ще направим и по-голяма версия, използваща директно фабрични бобини с проводник, за да не се налага да се пренавива на малките от машината /за базовия шнур/.
Поздрави!
Прикачени файлове
mashina v deistvie.JPG
mashina v deistvie.JPG (1.2 MiB) Прегледано 7982 пъти
mashina.JPG
mashina.JPG (1.05 MiB) Прегледано 7982 пъти
djoko
МненияCOLON 68
Регистриран наCOLON Пон Юли 14, 2014 2:11 pm

Re: машина за шнур на Мировинг

Мнение от djoko »

Ето и моята реплика:
Изображение

Ръчна машинка, спретнах я за около 2 часа.

Засега успях да навия около метър шнур с проводник 0.65мм, с 0.35 не се получава добре - застъпват се проводниците, ще трябва да я усъвършенствам...

Имам и едно въпросче: Какво е сложено на шиничката в точката в която се събират седемте нишки?
idurchev
МненияCOLON 17
Регистриран наCOLON Вто Май 07, 2013 3:58 pm

Мнение от idurchev »

Това е гетинакс 4мм.Направен е отвор с фрезинг малко по-голям от шнура ,който се получава.
djoko
МненияCOLON 68

Мнение от djoko »

idurchev написаCOLONТова е гетинакс 4мм.Направен е отвор с фрезинг малко по-голям от шнура ,който се получава.
Това се оказа една от най-важните части за да работи машината.
Първият ми опит беше с гума пробита с шило - счетох че тя ще стегне проводниците и ще се получи плетката. Да, ама не. Нищо не стана.

Вторият опит: без гума. Резултатите сходни, но постоянно подбутвам теловете да не се заплитат. Като резултат производителността е много ниска.

Трети опит: Тръгнах да търся из къщи подходящ материал и свредло 1.2-1.3 мм. Докато търсех попаднах на една платка с контактни пластини във вид на тръбички с подходящ диаметър. Закрепих я и за моя изненада всичко тръгна като по мед и масло :) Единствения проблем сега на машината е, че изтеглянето и усукването не са с постоянна скорост и като резултат се редуват по-стегнато заплитане с по-рядко.

п.п. Усукването на телове е трудоемка задача. Любопитно ми е как останалите експериментатори във форума се справят с тази задачка ;)
Аватар
caduceus
Site Admin
МненияCOLON 2026
Регистриран наCOLON Нед Окт 28, 2012 6:11 pm

Мнение от caduceus »

Ами аз докато не направихме машината, почти всичко навивах на ръка и с разни дребни усталъци. Но е много работа, например във Кадуцея на Мировинг има близо километър единичен проводник дебел 0,2 мм, във вид на шнурове :) Сега е работа за един-два дни, но смятай ако се прави по стария начин колко време е
Поздрави!
sheki
МненияCOLON 301
Регистриран наCOLON Сря Май 15, 2013 9:21 pm
МестоположениеCOLON Златоград
CONTACTCOLON

Мнение от sheki »

djoko прекалено ти е късо разстоянието между макарите и гумения пръстен или тръбичка (каквото ползваш). :phil_04:
djoko
МненияCOLON 68

Мнение от djoko »

sheki написаCOLONdjoko прекалено ти е късо разстоянието между макарите и гумения пръстен или тръбичка (каквото ползваш). :phil_04:
Да, по късо е в сравнение с на Кадуцеус.
При него, измерено по снимката ъгъла при върха(текстолитената плочка) е 50*, а при мен 70*.
BUTTON_POST_REPLY