"Машина за дъжд" - Дейвид Уелс

BUTTON_POST_REPLY
Аватар
gomi
МненияCOLON 131
Регистриран наCOLON Чет Май 09, 2013 9:19 pm
МестоположениеCOLON майна таун :)

Re: "Машина за дъжд" - Дейвид Уелс

Мнение от gomi »

Сравнително лесна е за изработка :)
само че се иска малко условия, така че ако филип иска да я изработи мога да помагам с начални съвети (останал съм с впечатление че има условия за изработване на готини неща ;) )

Бобина:
- най-добре да се изработи от 2 "кръга" подходящ материал(пластмаса, или нещо друго устойчиво) -бобината загрява при работа, 2 отделни кръга с пробит центтрален отвор, в който директно да се сложи
метален щифт( парче метал) на който да се сложи малко изолация(тиксо -хартиено или друго), залепя се щифта и страниците и е готово за навиване на проводника.
- при мен основата ми я направиха на май на фреза(имам рода стругар ;) ) обаче межу щифта и намотката остана разстояние, предполагам че има значение за мощността на устройството.

въртележката:
- две парчета метален профил, распробити за поставяне на централна ос, магнити от говорител- с отвор по средата( махат се лесно от изгорял високоговорител като се сложат в бъркан с разтворител за една вечер),стават и магнити от
изгорял магнетрон на микровълнова, тънкия момент е да се запъни централния отвор с някакъв материл, в който да се пробие отвор за оста на въртележката, оста се залепя се с нещо да не мърда ако не е плътно набита.
Бих посъветвал да се използват лагери-но модела зависи от дебелината на оста която ще използвате( не са скъпи-0,50-1лв, поне за моята ос бяха толкова, но не успях да ги сложа-намерих некви медни втулки, и стана по лесно и....по трудно за настройка :tongue: ).
Когато се въртят "страниците" почва да се размества наляво - надясно, което води до опиране в бобината, трябва да се ограничи това движение..... при мен медните втулки горе долу вършат тази работа.
и другото е когато се доближат страниците до средата на бобината те се привличат от сърцевината(щифта) и се получава усукване, ако е с лагери предполагам че това може да се избегне,
ако не с малко разширяване на "страниците" се решава проблема.
Според Дейвид голямо значение има свързването на бобината и поляритета на магнитите- има го описано в pdf. за да може да върти по часовника., другото е да се ползва високоволтови диоди че пиковете са си големи :tongue:
Прикачени файлове
018.jpg
018.jpg (153.74 KiB) Прегледано 6892 пъти
012.jpg
012.jpg (127.89 KiB) Прегледано 6892 пъти
«Щастие за всички даром и нека никой да не бъде пренебрегнат!»
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
Регистриран наCOLON Нед Май 05, 2013 9:55 am
CONTACTCOLON

Мнение от Philip »

Благодаря :)
Двата магнита нарочно ли са с различно ф или просто такива си имал?
Наблюдавам - анализирам - променям.
Аватар
gomi
МненияCOLON 131

Мнение от gomi »

такива имах, сега съм събрал де що намерих говорители : )
забелязахте ли този абзац в pdf-a- стр.31 :
"The reference to aluminum is what has attracted my attention. I always had
about 30 lbs. of stored aluminum sitting by my weather machine. Maybe
there is a connection here. Ashtweth from panacea-bocaf.org tells me that
there is.
Ashtweth: "Alberto, the aluminum would be the orgone /ether connection.
Trevor's cones are aluminum."

Тази въртележка прави доста смущения-забива булсата и ефирната тв. :hush:
Аватар
gomi
МненияCOLON 131

Мнение от gomi »

изтупах му прахта и го пуснах, оборотите се променят според това къде се затварят контактите, предполагам и енергията която се излъчва .... жалко че мухи вече няма :tongue:
качвам снимка на работеща въртележка на макс. обороти които успях да изкарам, ако icrow е в настроение да си каже тежката дума :beer:
Прикачени файлове
1.jpg
1.jpg (201.42 KiB) Прегледано 6863 пъти
Аватар
caduceus
Site Admin
МненияCOLON 2026
Регистриран наCOLON Нед Окт 28, 2012 6:11 pm

Мнение от caduceus »

На магнита много яко излъчва... Другаде май не. Понеже е тясна страничната му повърхност, затова вероятно прави лента на небето :doubleup:
Аватар
gomi
МненияCOLON 131

Мнение от gomi »

качвам снимка с настроен на по-бавни обороти спрямо предишната, като енергия как е спрямо предишната снимка?
Прикачени файлове
bavni oboroti 1.jpg
bavni oboroti 1.jpg (207.53 KiB) Прегледано 6857 пъти
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
CONTACTCOLON

Мнение от Philip »

Явно положението на отваряне и затваряне на чукчето е от значение.
При него и при теб има разлика, която би трябвало да окаже сериозно влияние върху действието, но явно не е така.
При него, докато раменете преминават през бобината, чукчето му е отворено, а е затворено през останалото време.
При теб имаме краткотрайно отваряне точно преди момента на влизане на раменете в пространството на бобината.
Явно ще трябва да я направя така, че това да е регулируем параметър в доста широки граници.
И друга разлика ми се набива в очи. При неговата бобина единия извод е към центъра, а при теб и двата са в периферията.
...Днес купих чукче и наковалня. То си беше шоу. Като ги питах в автомагазините за това, ме гледаха като изкопаемо :smileylol:
Аватар
gomi
МненияCOLON 131

Мнение от gomi »

Отварянето на контактите е тънък момент: в емейлите които ми пращаше ... си противоречи- в началото на темата съм постнал едно свързване, но в процеса на изработка ми каза следното:

""The points should not close until the rotor bar passes the half way point of rotation . The power should be off when the rotor bar moves away from the coil and come on when it approaches the coil .
If the power comes on when the rotor moves away from the coil , it holds back and slows down the motor .

You do have the points opening time just right . I would suggest you try a small round tube , about 3/4 inch diameter with two flats filed on each side . The flats should remove the material from 90 degrees of the circle on each side .
This cam can then activate the points . Just attach a piece of plastic or even wood to the points arm where the paddle hits it . ""
а на нарисуваната схема е на обратно- но така просто не върти :)

"""При неговата бобина единия извод е към центъра, а при теб и двата са в периферията"""" - просто така показва кое е начало на бобината и кое край (американска му работа-схемата се рисува как изглежда наяве без да се означи начало, край на намотка , забележи светодиода как е нарисуван :doh: ) , няма как да изкараш от средата на бобината проводника - ще закача в рамената и ще го скъса.

Чукчето е постоянно отворено,затваря малко преди "ротора'' да доближи бобината , след което по средата на бобината пак е отворено - и се получава отблъскване и ускорението започва :sun:
Аватар
icrow
МненияCOLON 1856
Регистриран наCOLON Чет Май 02, 2013 9:49 pm

Мнение от icrow »

Сега енергията е от другата страна от към чукчето, но от другата страна на плексигласа и е с заряд 9./735/ Полето като цяло е от към страната на магнитите. От към чукчето няма почти нищо.
Аватар
Philip
МненияCOLON 1094
CONTACTCOLON

Мнение от Philip »

Да видим правилно ли съм разбрал? :)
Излъчването идва от магнита и рамената, така ли е? :)
Моля за бърз отговор по възможност от Кадуцеус и Айкроу!
Днес ще действам.
До обяд ще пусна една експериментална снимка и ще моля пак за бърз отговор :)
Нахален съм, но днес ми изпадна временце от небето :smileylol:
BUTTON_POST_REPLY