Едно голямо БРАВО Роско !!!roskoj написаCOLONЗдравейте.
Дойде време и аз да се похваля с почти завъшения си проект по Райф технологията.
Хиляди благодарности на nightcrawler65 за споделената информация, защото ако не беше той нямаше да подхвана проекта.
.
Вече виждам, че е имало смисъл от тази тема, щом вече има човек, който се е вдъхновил и е реализирал своя проект дори със собствен почерк. Да се надявам, че има и други, които скоро ще се похвалят с нещо подобно

Не споменавам Илия, защото той сам си беше стигнал до източниците на информация за своя проект.
Оригинално решение като за първа лампа, надявам се да е способна да понесе и по-големи натоварвания - т.е. може да споделиш до какъв предел си я пробвал и с каква продължителност на активна работа.
Добре си справил и да кажем/освен ако не е умишлено/ с липсата на подходящи кварцови генератори, дано само при по високи мощности /над 100 W / да не ти "забива" допълнителната електроника, защото при мен при тези нива компютрите, които са наблизо не могат да се управляват/т.е. те си изпълняват зададената вече програма, но нищо не можеш да промениш докато не спреш лампата/
Ако може nightcrawler65 да кажеш каква е разликата с външни елетроди(пластини)
като при Iliya.
Мисля, че и аз и Илия сме казали по няколко съществени неща относно предимствата на единия и другия вид.
Всичко, което знам лампите с външни електроди е от обясненията на Ралф т.е. само теория, защото все още не притежавам такъв тип, през мен са минали за сега само 8 бр, Phanotron - като 3 от тях са мои лични.
Проблема за мен е, че ако си поръчам такава лампа/с външни електроди/ от Бил в Канада, ще трябва да си поръчам електродите за нея от Ралф в Щатите, не че няма да измислим и тук подходящи електроди, но когато си вложил сериозна сума пари, не е желателно с лека ръка да ги загубиш от самоувереност, че може да си направим сами абсолютно всичко. С това искам да ти кажа, че когато дойде този момент, аз лично ще се съобразя с тази подробност.
Модулирането с втори модул и ардуино, тук е момента пак да попитам nightcrawler65, тъй като не съм зависим от ниските аудио честоти,
трабва ли да свалям на 2ра, 5та и .... хармонична, или направо си пиша пресметнатите върху 3Mhz честоти в ардуиното.
Това не е задължително а само начин на виждане за ефективност при използването. Отначало, когато използвах за източник на сигнал само честотен генератор, карах основно на TTL режим и така си модулирах с честоти до 400 Кхц, въпреки, че не ми се е налагало на практика да използвам по-високи от 220 Кхц. Също така съм ползвал и синусоидална форма за вход до 150 Кхц. - обикновено когато използваш 1-ви субхармоник като модулиращ или казано по-просто разликата при директно смятане към носещата честота в някои случаи тя се получава по-висока, но при теб нещата лесно могат да се променят като промениш малко носещата и тогава стойностите на модулиращите също ще се променят в желаната посока. Тук единствено ще трябва да се съобразиш при по-големи разлики в избора на носещата да запазиш правилното съгласуване на усилвателя към лампата и може да се наложи промяна в стойността на някой кондензатор или дължината на коаксиалния кабел. В крайна сметка добри резултати могат да се постигнат с всяка носеща в обхата от 2.8 до 3,5 Мхц за носеща, просто защото всичко е смятано за правилното съгласуване в този обхват.
И все пак зависи какви честоти имаш намерение да използваш за база като модулиращи - в смисъл "CAFL" Райф, Хулда или нещо друго ?
Моят съвет е ако желаеш да ползваш понякога модулиращи честоти от друг ред субхармоник, то нека той да бъде от нечетните 1-3-5-7... и т.н.
Очаквам коментари и критики.
За критики неможе да става дума, защото просто няма за какво.
Като коментар за снимките- предвидил ли си индикатор за модулацията, защото от стойностите, които виждам - аз ги определям като напрежение за захранване на крайното стъпало и тока евентуално.
Или аз не съм разчел правилно информацията от пръв прочит.
Още един път да кажа, че съм много HAPPY за резултата от твоя труд и ти пожелавам да имаш много и добри резултати при използването на машината